Lareb heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) geïnformeerd over deze meldingen

Tot en met 16 mei 2022 ontving Bijwerkingencentrum Lareb 48 meldingen van lichen planus na toediening van zo’n 36,2 miljoen coronavaccinaties. Lichen planus is een ziekte van de huid en/of slijmvliezen in de mond of bij de geslachtsdelen. Lareb heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) geïnformeerd over deze meldingen.

Lichen planus
Lichen planus kan op alle leeftijden voorkomen. Het komt iets vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De leeftijd waarop lichen planus het meest voorkomt, is voor mannen rond het 30ste levensjaar en voor vrouwen rond het 50ste levensjaar. De oorzaak van lichen planus is vaak onbekend. Gedacht wordt dat lichen planus een vorm van een auto-immuunziekte is.

Meldingen bij Lareb
Lareb ontving 21 meldingen van lichen planus op het Pfizer/BioNTech vaccin (Comirnaty). Dit vaccin is in Nederland ook het meest gegeven. Daarnaast gingen 16 meldingen over het Moderna vaccin (SpikeVax), 7 meldingen over het AstraZeneca vaccin (Vaxzevria) en 4 over het Janssen vaccin (Jcovden). Twee meldingen waren afkomstig uit het vragenlijstonderzoek naar bijwerkingen van coronavaccins van Lareb.

De leeftijd van de patiënten varieerde van 32 tot 75 jaar en was gemiddeld 57 jaar. De patiënten ontwikkelden de ziekte gemiddeld na 7 dagen na vaccinatie. In 37 meldingen ging het om het nieuw ontstaan van lichen planus. Bij 11 meldingen ging het over een verergering van al bestaande klachten. Er waren 7 patiënten die klachten kregen na meerdere vaccinatiemomenten.

Lareb heeft het CBG geïnformeerd over deze meldingen. Dat deze meldingen worden gezien ná vaccinatie wil nog niet zeggen dat lichen planus ook een bijwerking is van het coronavaccin.

Bekijk hier het overzicht van de meldingen (in het Engels)


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Lareb
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Huidaandoening lichen planus gemeld na coronavaccinatie
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 10 juli 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!