Bij het grootste deel van de meldingen bij Lareb ontstonden de klachten binnen 10 dagen na vaccinatie

Bijwerkingencentrum Lareb ontving 109 meldingen van plotselinge doofheid na coronavaccinatie tot 10 januari 2023. Op basis van de meldingen kan geen conclusie worden getrokken over een relatie met de coronavaccins. Daarom adviseert Lareb meer onderzoek.

Bij plotselinge doofheid vindt er acuut gehoorverlies plaatst aan een of beiden oren. Mogelijke oorzaken zijn infecties, auto-immuunziekten, medicatie voor het oor of bepaalde psychische/ metabole of neurologische aandoeningen. Maar vaak is de oorzaak onbekend.

Meldingen Lareb
Bij het grootste deel van de meldingen bij Lareb ontstonden de klachten binnen 10 dagen na vaccinatie. Plotselinge doofheid is gemeld na toediening van alle typen coronavaccins. Bij 75% van de patiënten zijn de klachten behandeld met de ontstekingsremmer prednison. 20% van de patiënten waren hersteld van de doofheid, 50% van de patiënten waren nog niet hersteld van de klachten op moment van melden.

Aantal meldingen vergeleken met normaal te verwachten plotselinge doofheid
Het aantal meldingen waarbij plotselinge doofheid binnen een week na vaccinatie optrad is vergeleken met het aantal dat normaal verwacht kan worden bij een vergelijkbaar aantal mensen. Bij de vergelijking is gebruik gemaakt van een schatting van dit verwachte aantal. Daarbij is het waarschijnlijk dat niet alle gevallen van plotselinge doofheid na coronavaccinatie zijn gemeld. Het aantal opgetreden plotselinge doofheid na vaccinatie kan dus hoger liggen.

Geen duidelijke relatie met coronavaccinaties
In de meeste groepen was het aantal meldingen niet hoger dan verwacht. Opvallend was een hoger aantal meldingen vergeleken met wat normaal verwacht wordt bij vrouwen onder de 45 jaar die een mRNA coronavaccin kregen. Maar alleen na de eerste dosis met het Pfizer vaccin bij vrouwen tussen de 18-34, was dit aantal meldingen duidelijk hoger dan verwacht. Dit gaat om een klein deel van de meldingen (3 van de 109). Op basis van de meldingen kunnen nog geen conclusies getrokken worden over een relatie met de coronavaccinaties. Lareb adviseert daarom verder onderzoek.

Lees hier het overzicht van alle meldingen van plotselinge doofheid na coronavaccinatie (in het Engels).

Bron: Lareb


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Lareb
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Meldingen plotselinge doofheid na coronavaccinatie
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 14 dec 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!