Melders ervaarden vooral zwelling van de tatoeage

Een coronavaccinatie kan mogelijk een tatoeagereactie uitlokken. Bijwerkingencentrum Lareb ontving hierover elf meldingen.

Zeven van de elf meldingen van tatoeagereacties betrof het Pfizer/BioNTech vaccin (Comirnaty). Daarnaast waren er nog twee meldingen op het Astrazeneca vaccin (Vaxzevria) en twee meldingen op het Moderna vaccin (Spikevax). Er waren evenveel meldingen na de eerste coronavaccinatie als na de tweede coronavaccinatie.

Melders ervaarden vooral zwelling van de tatoeage. Ook klachten zoals jeuk, pijn en roodheid kwamen voor. Het kwam ook voor op andere plekken op het lichaam dan de gevaccineerde arm. De reacties op de tatoeage ontstonden binnen enkele uren tot zes dagen na vaccinatie. De duur van de klachten verschilde tussen de één dag en drie weken.

Het is onduidelijk hoe een huidreactie in een tatoeage precies ontstaat. Infecties, het gebruik van bepaalde medicijnen en onderliggende aandoeningen kunnen deze klachten wel uitlokken. Mogelijk is dit ook het geval bij de coronavaccinatie.

Lees meer over de meldingen in het artikel in Nederlands Tijdschrift voor Dermatologie en Venereologie.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Lareb
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Huidreacties in tatoeages na coronavaccinatie
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 29 sep 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!