Er kunnen bijwerkingen ontstaan na de monkeypoxvaccinatie, meestal enkele uren of dagen erna

Vanaf 25 juli worden risicogroepen gevaccineerd tegen monkeypox (apenpokken). Het vaccin dat hiervoor wordt gebruikt is het pokkenvaccin Imvanex. Imvanex is in Europa geregistreerd voor gebruik bij volwassenen ter bescherming tegen pokken, maar nog niet voor gebruik tegen monkeypox. Het mag wel daarvoor worden ingezet. Het is belangrijk om vermoedelijke bijwerkingen na deze vaccinatie te melden bij Bijwerkingencentrum Lareb.

Monkeypox, ook wel apenpokken genoemd, is een type pokkenvirus. Het pokkenvaccin Imvanex wordt hiertegen ingezet, omdat monkeypox erg lijken op de pokken. De verwachting is dan ook dat dit vaccin ook zal beschermen tegen het monkeypoxvirus.

Bijwerkingen Imvanex
Er kunnen bijwerkingen ontstaan na de monkeypoxvaccinatie, meestal enkele uren of dagen erna. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

  • reactie op de injectieplaats (zoals pijn, roodheid of zwelling)
  • hoofdpijn
  • misselijkheid
  • vermoeidheid
  • spierpijn
  • koorts of verhoging

Soms kunnen er ook huidreacties ontstaan of kunnen bestaande huidaandoeningen verergerd worden. De bijwerkingen verdwijnen vaak binnen enkele dagen. Mochten klachten langer dan twee weken aanhouden of maakt u zich zorgen over klachten, neem dan contact op met uw huisarts. Lees meer over het vaccin en de bijwerkingen in de productinformatie of de patiënteninformatie van Imvanex.

Meld een bijwerking
Het pokkenvaccin Imvanex is sinds 2013 goedgekeurd in de Europese Unie om pokken te voorkomen. Imvanex is dus een geregistreerd vaccin, maar nog niet tegen monkeypox. Het Committee for Medicinal Products for Human Use (CMPH) heeft bekendgemaakt dat dit pokkenvaccin ingezet mag worden tegen de monkeypox. Hoewel de verwachting is dat het bijwerkingenprofiel hetzelfde is, is het belangrijk om de bijwerkingen goed te monitoren. Vermoedelijke bijwerkingen van de monkeypoxvaccinatie kunnen daarom gemeld worden bij Lareb via het online meldformulier.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Lareb
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Meld bijwerkingen na apenpokkenvaccinatie
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 26 juli 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!