Deze tool is ontwikkeld vóór en dóór de transgenderpopulatie

Patiënten die genitale genderchirurgie overwegen, kunnen nu gebruik maken van een keuzehulp en informatiewebsite. Deze GenderAid is een vernieuwende tool die helpt bij het samen beslissen over een vaak ingrijpende behandeling. Onderzoeker Merel van Eick werkte mee aan het ontwikkelen van de keuzehulp: “Door de nauwe betrokkenheid van zowel de transgenderpopulatie als de zorgverleners is de GenderAid volledig ingericht op ieders behoeften.”

Vanuit de plastische, reconstructieve, en handchirurgie is deze tool ontwikkeld voor keuzeondersteuning bij genitale genderchirurgie. De GenderAid is op verschillende manieren vernieuwend te noemen. Allereerst vanwege de betrokkenheid van de vele stakeholders bij het ontwikkelen van de tool. Dit proces heeft 5 jaar geduurd en mensen uit de genderpopulatie waren voortdurend nauw betrokken. Van Eick: “Zo hebben naast zorgverleners en onderzoekers meer dan 300 mensen bijgedragen door hun ervaringen te delen. Hierdoor kunnen we echt spreken van een tool die is ontwikkeld vóór en dóór de transgenderpopulatie.”

Goed onderbouwd advies
De opzet van de tool is uniek. De GenderAid bestaat uit 3 componenten: informatie, een vergelijker van behandelopties en een voorkeurswijzer, waarbij iemand aangeeft welke klinische eigenschappen diegene belangrijk vindt. Als alle stappen worden doorlopen, volgt uiteindelijk een behandeladvies op basis van de doorgegeven voorkeuren. Sterre Mokken, coördinerend onderzoeker van de GenderAid: “Eerder was het veel moeilijker voor een patiënt om tot een goede afweging te komen. Nu worden vele, misschien wel alle, keuzemogelijkheden meegenomen. Dat geeft de patiënt een goed onderbouwd advies, vanuit verschillende invalshoeken bekeken.”

Groot draagvlak
Ook de implementatiestrategie van de GenderAid kent een vernieuwende aanpak. Tijdens het hele ontwikkelproces is hierover nagedacht. Zo zijn alle stakeholders nauw betrokken bij de implementatie. Mokken: “Grote voordeel hiervan is dat iedereen op de hoogte is van de komst van de GenderAid en dat het draagvlak voor deze tool zeer groot is.”

Actuele website
De GenderAid zal continu worden bijgewerkt om ervoor te zorgen dat de meest recente informatie en technieken worden uitgelicht op deze plek.

De GenderAid is hier te vinden: www.genderaid.org
Laat ons weten of je aanvullingen of vragen heb via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Amsterdam UMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Amsterdam UMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Online keuzehulp voor genderpatiënten
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 11 aug 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!