Patiëntenfederatie Nederland vindt dat berispingen en boetes die artsen krijgen van de tuchtrechter openbaar moeten blijven.

“Als klachten van patiënten leiden tot een boete of een berisping is er ook altijd serieus iets aan de hand. Dan moeten artsen daar ook open over zijn. Als we dit weer allemaal in de doofpot stoppen zijn we weer terug bij af’,” zegt directeur bestuurder Dianda Veldman.

Patiëntenfederatie Nederland wil graag dat de gezondheidszorg open wordt, en dat er meer informatie beschikbaar komt voor iedereen. Dianda Veldman: “Daar hoort ook informatie bij over wat er mis gaat. Natuurlijk is dat voor een arts vervelend en soms ook schadelijk. Maar in de meeste gevallen is er ook schade voor de patiënt die de klacht heeft ingediend bij de tuchtrechter. Openbaarmaking is een essentieel onderdeel van de strafmaatregel. Het draagt ook bij aan het vertrouwen als een dokter open is over zijn fouten, in plaats van dat dit onder de pet gehouden wordt.”

Volgens onderzoek van Nivel is de invloed van een tuchtprocedure voor een arts groot. "Dat is het voor de betrokken patiënt ook," aldus Veldman. Voor Patiëntenfederatie Nederland wegen de belangen voor patiënten te zwaar om weer stappen terug te zetten in het openbaar maken van relevante informatie.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 23 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!