De juiste zorg op het goede moment bij het stoppen met roken is belangrijk

Elke zorgverlener heeft een taak als het gaat om stoppen met roken. Zorgverleners kunnen hierbij een steuntje in de rug gebruiken. Daarom is er nu zorgpadstoppenmetroken.nl. Een digitaal zorgpad dat kan worden ingezet door álle zorgverleners om mensen die roken te helpen om te stoppen.

Begeleiding bieden bij het stoppen met roken
De juiste zorg op het goede moment bij het stoppen met roken is belangrijk. Zorgpadstoppenmetroken.nl is ontwikkeld door het Trimbos-instituut en kan worden ingezet bij alle fasen die bij het begeleiden van mensen die roken horen. De website bevat een aanklikbaar zorgpad met de routes die een persoon die rookt doorloopt. Het zorgpad bestaat uit verschillende stappen: adviseren, motiveren, begeleiden en terugvalpreventie. Per stap staat er hoe de zorgverlener dit kan uitvoeren. De website geeft de zorgverlener duidelijk richting hoe de stap aan te pakken met voorbeeldzinnen en een uitgewerkt stappenplan. Daarnaast bevat de website tips, scholingsmaterialen en informatie hoe zelf de stoppen-met-rokenzorg lokaal te verbeteren.

Ga naar www.zorgpadstoppenmetroken.nl

Ontwikkeld samen met zorgverleners
Tien regio’s in Nederland hebben zich tijdens de pilot, genaamd ‘Lokale zorgpaden stoppen met roken’ (2019-2021), ingezet om een lokaal zorgpad stoppen met roken te ontwikkelen. De bevindingen uit deze pilot liggen ten grondslag aan de website. De stoppen-met-rokenzorg is niet overal hetzelfde georganiseerd. Het digitale zorgpad kan worden vertaald naar de lokale situatie. Dit levert een lokaal zorgpad op. Verlenen de huisartsen alle stoppen-met-rokenzorg? Dan zie je dit terug in het lokale zorgpad. Verwijzen ze ook naar een specialist? Dan staat dat in het lokale zorgpad. Op de website kun  je lezen welke elementen er minimaal in orde moeten zijn voor het ontwikkelen van een eigen lokaal zorgpad stoppen met roken.

Ga direct aan de slag met zorgpadstoppenmetroken.nl
Laat je inspireren en motiveren door de ‘praktijkvoorbeelden’ en ga vervolgens aan de slag met het maken of verfijnen van een eigen lokaal zorgpad stoppen met roken. Het maakt niet uit of je als zorgverlener nog nooit iets met stoppen-met-rokenzorg hebt gedaan of dat je wellicht (als regio) al vergevorderd bent in het ontwikkelen van een zorgpad. De website biedt handvatten, motivatie en inspiratie voor iedereen werkzaam in de zorg.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Trimbos-instituut
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Trimbos-instituut
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Zorgpadstoppenmetroken.nl: voor goede begeleiding bij het stoppen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 24 aug 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!