Gezonde darmen hebben een grote impact op de algehele gezondheid, ook op het brein

Mensen met een gezonde darmflora zijn stabieler, socialer, en nemen verstandigere beslissingen. Dit blijkt uit onderzoek door Aline Dantas, Alexander Sack, Elisabeth Brüggen, Perian Jiao en Teresa Schuhmann van de Universiteit Maastricht. Het innemen van probiotica kan de darmflora verbeteren en de cognitieve vaardigheden positief beïnvloeden.

Hersen-darm verbinding
Gezonde darmen hebben een grote impact op de algehele gezondheid, ook op het brein. De hersen darm-as is een mooi woord om aan te geven dat hersenen in verbinding staan en communiceren met de darmen. Uit het onderzoek blijkt dat een gezonde darmflora, via de hersen-darm verbinding, een positief effect heeft op onze besluitvorming / beslissingsvermogen met een significante afname van het nemen van risico's en een toename van toekomstgerichte keuzes.

De natuur een handje helpen
Uit het onderzoek blijkt ook dat mensen die hun darmflora verbeteren door het innemen van probiotica ander gedrag gaan vertonen. Ze nemen minder risico’s en schatten tijdeffecten beter in. Probiotica bestaan uit bacteriën en gisten die darmklachten en allergische reacties verminderen en zorgen voor een betere stofwisseling. Dit gunstige effect werkt uiteindelijk door op de werking van het brein en hierdoor ook op ons gedrag, cognitie, en besluitvorming / beslissingsvermogen.

Kijk hier voor het volledige artikel


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Universiteit Maastricht
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Universiteit Maastricht
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Verstandige mensen hebben een gezonde darmflora
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 28 aug 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!