Nieuw platform voor drug repurposing heeft EU subsidie gekregen

De Europese commissie heeft 23 miljoen euro toegekend voor het opzetten van een nieuw platform voor drug repurposing: het toepassen van reeds bestaande geneesmiddelen bij andere ziekten dan waarvoor ze ooit ontwikkeld zijn. De komende zeven jaar ontwikkelt de UM samen met internationale partners het platform REPO4EU (Precision drug REPurpOsing For Europe).

In de komende 7 jaar zullen 28 partners uit 10 landen (Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Spanje, Zweden, Roemenië, België, Portugal, Zwitserland en de Verenigde Staten) hun krachten bundelen om een uniek platform voor drug repurposing te creëren. Het uiteindelijke doel van REPO4EU (Precision drug REPurpOsing For Europe) is een online platform op te bouwen voor het anders inzetten van geneesmiddelen.

Drug repurposing
Harald Schmidt, professor farmacologie aan de UM en coördinator van het project vertelt dat het idee van drug repurposing best eenvoudig is: “als we de onderliggende mechanismen kunnen begrijpen van een specifieke ziekte waarvoor we een medicijn hebben, dan kunnen we dat medicijn ook hergebruiken voor een andere ziekte die deze mechanismen deelt”. Alleen gebeurt dit nu nog niet. Volgens de onderzoekers is dit vooral te wijten aan de manier waarop we ziekten definiëren en de ontwikkeling van geneesmiddelen benaderen. De meeste onderliggende ziektemechanismen worden niet begrepen en worden dus eerder symptomatisch behandeld. Wanneer iemand darmproblemen heeft komt diegene bij een maag-darm-lever arts. Deze schrijft vervolgens medicijnen voor gericht op de specifieke klacht. Maar, hoe weet de specialist of de problemen niet liggen in andere klinische disciplines en een ander medicijn niet beter werkt?

Systems Medicine
Aan de basis van REPO4EU ligt het geloof in systems medicine, of systeemgeneeskunde. Dit is een vrij nieuwe kijk op geneeskunde, waarin niet de symptomen van ziekten, maar de onderliggende moleculaire of genetische oorzaken, centraal staan. Systeemgeneeskunde is een tegengeluid tegen de 19e-eeuwse kijk op geneeskunde, waarin ziektebeelden ingedeeld werden op basis van symptomen en het menselijk lichaam werd opgedeeld in klinische disciplines. Door oorzaken centraal te stellen, kan er beter gekeken worden waar overeenkomsten liggen tussen verschillende ziektebeelden. Dan kan het best zo zijn, dat een geneesmiddel kan worden ingezet bij de behandeling van meerdere ziekten, of dat artsen moeten samenwerken in een multidisciplinair team om bepaalde ziekten te behandelen.

Verwachte resultaten
Naast een betere en integrale behandeling van ziektebeelden, zijn er meer voordelen aan het gebruik van bestaande geneesmiddelen. De verwachting is dat de ontwikkelingstijd van medicijnen zal afnemen. Ook kunnen bestaande medicijnen sneller worden goedgekeurd dan nieuwe medicijnen. Hierdoor worden er kosten bespaard en versnelt de ontwikkeling van behandelingen voor nu nog chronische ziektes.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Maastricht UMC+
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Maastricht UMC+
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Nieuw Europees project moet hokjes-denken in geneeskunde tegengaan
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 07 sept 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!