Wetenschappelijk onderzoek toont onder meer aan dat verschillende leefstijlfactoren een sterke invloed hebben op het risico om dementie te krijgen

Vanaf maandag 21 januari dragen de apothekers in Maastricht en Heuvelland de boodschap ‘We zijn zelf het medicijn’ actief uit. Dat doen ze in samenwerking met Alzheimer Centrum Limburg die met de gelijknamige bewustwordingscampagne de hersengezondheid onder de bevolking wil verbeteren. Door het verbeteren van de leefstijl kan dementie op latere leeftijd namelijk worden voorkomen. De komende tijd zullen de apothekers geneesmiddelen verpakken in speciaal daarvoor ontwikkelde ‘We zijn zelf het medicijn’-zakken en -tassen. 

Wetenschappelijk onderzoek toont onder meer aan dat verschillende leefstijlfactoren een sterke invloed hebben op het risico om dementie te krijgen. Roken, overgewicht, hoge bloeddruk, te weinig lichaamsbeweging etc. dragen daar allemaal aan bij. Uit studies blijkt dat dertig procent van de gevallen van dementie voorkomen kan worden wanneer men bepaalde leefstijladviezen naleeft: eet gezond (vooral mediterraan, veel groenten en fruit), beweeg regelmatig (wandelen, fietsen, zwemmen, alle beweging is goed) en blijf nieuwsgierig (ga naar het museum, onderhoud sociale contacten, leer een taal of maak muziek). 

Hersengezondheid
Het Alzheimer Centrum Limburg startte de campagne ‘We zijn zelf het medicijn’ in maart 2018 om het algemeen publiek meer met deze leefstijladviezen rondom hersengezondheid bekend te maken. In de campagne worden concrete voorbeelden gegeven van hoe men zelf het medicijn kan zijn door te werken aan een gezonde leefstijl. Daarnaast richt de campagne zich op de Mijnbreincoach-app die mensen inzicht geeft in hun eigen hersengezondheid en helpt bij het werken aan het verbeteren van de eigen hersengezondheid. 

Meer informatie over de MijnBreincoach-app en de campagne 'We zijn zelf het medicijn' is te vinden via: www.mijnbreincoach.eu en www.wezijnzelfhetmedicijn.nl.  


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Maastricht UMC+
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Apothekers spannen zich in voor ‘We zijn zelf het medicijn’
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 21 jan 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!