Het zachte weer zal de ontwikkeling van planten die reageren op hogere temperaturen in de natuur stimuleren

De winter is nog niet eens halverwege, maar het hooikoortsseizoen 2023 is al begonnen. Door het zachte slot van december en de ongekend zachte jaarwisseling zijn de eerst elzen en hazelaars al in bloei gekomen. Regen beperkt op de meeste dagen de overlast voor mensen die gevoelig zijn voor het pollen van de els en hazelaar, maar tijdens droge perioden kunnen wel klachten ontstaan.

Voorlopig blijft het zacht en dus zullen steeds meer elzen en hazelaars de komende weken tot bloei komen. Deze week is het nog bijzonder zacht met maxima van een graad of 12. Volgende week komen we uit op middagtemperaturen van ongeveer 8 graden en in de meeste nachten is het een graad of 5. Normaal is het in januari ongeveer 6 graden overdag en ligt de temperatuur ’s nachts rond het vriespunt.

Het zachte weer zal de ontwikkeling van planten die reageren op hogere temperaturen in de natuur stimuleren. Na de koude eerste helft van december is er sprake geweest van een flinke temperatuurstijging. Dit stimuleert de bloei van de vroegbloeiers in de natuur. Zicht op koud winterweer is er niet en daarmee zal de ontwikkeling in de natuur doorgaan. Mocht het later in januari of in februari nog wel koud winterweer worden, dan zal de natuur in rust gaan en de overlast tijdelijk afnemen.

Blijf op de hoogte via het hooikoortsweerbericht

Overlast beperkt door regen
Veel bewolking, wind en perioden met regen laten het, ondanks de hoge temperaturen, herfstachtig aanvoelen. De regenzones die vrijwel dagelijks over ons land trekken zijn gunstig voor als je allergisch bent voor het pollen van de els en de hazelaar. De lucht spoelt hierdoor geregeld schoon, waardoor de hoeveelheid pollen in de lucht niet hoog kan oplopen. Toch kun je klachten krijgen wanneer het een heel dagdeel of zelfs een hele dag droog blijft en de wind het pollen vanuit de katjes van de els en hazelaar de lucht in blaast.

Bij welk weer heb je het meeste last van hooikoorts?

Berkenpollen normaal gesproken in april
Behoorlijk wat mensen hebben last van het pollen van de els en hazelaar, maar voor berkenpollen zijn nog veel meer mensen allergisch. Normaal gesproken bloeit de berk vooral in april. De berk verspreidt sterk allergeen pollen en veroorzaakt van alle bomen de meeste klachten. Bij een warm verloop van februari en maart kan de bloeiperiode eerder starten.

Een maand later volgt meestal de start van het graspollenseizoen. Het pollen van gras is zeer sterk allergeen en levert bij de meeste mensen, zo’n 2 miljoen Nederlanders, klachten op.

Kijk hier voor meer informatie


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: weeronline
  • Fotograaf of fotobureau: : RIVM
  • Bron bij dit artikel: : weeronline
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Hooikoortsseizoen nu al begonnen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 06 jan 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!