Tijdens droge dagen moet de komende twee weken rekening gehouden worden met hoge pollenconcentraties en hooikoortsklachten

Door het aanhoudende zeer zachte weer begint het hoofdseizoen van de elzenpollen al. Dat melden Wageningen University, het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), het Elkerliek ziekenhuis en Weeronline. Tijdens droge dagen moet de komende twee weken rekening gehouden worden met hoge pollenconcentraties en hooikoortsklachten.

Vanaf afgelopen zondag was het zacht, maar ook zeer onstuimig en nat weer. Daardoor is de kans op hooikoortsklachten in eerste instantie nog beperkt. Later volgende week komt de wind tot bedaren en wordt het waarschijnlijk zeer zacht met maxima van 10-14 graden. Ook de kans op regen neemt af en de zon gaat vaker schijnen. Misschien komt het zelfs tot de eerste vroege lentedagen met maxima van 15 graden.

Uitzonderlijk vroege massale bloei van elzen
Door de zeer hoge temperaturen komen bomen en kruidachtige planten dit jaar zeer vroeg in bloei. Van de zwarte els is bekend dat de mediaan (middelste waarneming) van de eerste bloeiwaarneming in Nederland sterk afhangt van de temperatuur. In onderstaande figuur staat voor 45 jaren in de periode 1940 tot en met 1968 en 2001 tot en met 2017 de  middelste waarneming van de eerste bloei weergegeven ten opzichte van de gemiddelde temperatuur in de maanden januari en februari.

Dit jaar komt de gemiddelde temperatuur over januari en februari samen naar verwachting uit op 5.9 graden. Daarmee zou 2020 een van de vroegste jaren uit de meetreeks worden. De afgelopen week was de hoeveelheid pollen in de tellingen van het LUMC nog laag. Bij het Elkerliek ziekenhuis in Helmond werd echter al een concentratie van 61 pollen per kubieke meter lucht geteld. 

Toenemende kans op klachten
Het zeer zachte winterweer van de komende week zal de katjes van de els verder doen rijpen. Tijdens droge dagen en dagdelen kunnen mensen die gevoelig zijn voor pollen van de els de komende weken klachten ondervinden. Het starten van hooikoortsmedicatie wordt dan ook aangeraden.

Naar schatting 35 procent van de hooikoortspatiënten is gevoelig voor elzenpollen. Velen hiervan kunnen ook gevoelig zijn voor hazelaarpollen. Het hazelaarseizoen is grotendeels al voorbij. 

Tweede piek
Rond de jaarwisseling was ook al sprake van een hoge elzenpollenpiek, waardoor al vroeg hooikoortssymptomen konden worden ervaren. Deze pollenpiek werd veroorzaakt door de vroegbloeiende uitheemse elzensoort, die de laatste tientallen jaren veel is aangeplant in de steden. 

Berkenpollenseizoen start mogelijk ook eerder
Normaal gesproken wordt het elzenpollenseizoen in april opgevolgd door het berkenpollenseizoen. De berk verspreidt sterk allergeen pollen en veroorzaakt bij meer mensen klachten. Als het zeer zachte weer aanhoudt tot in maart is de kans groot dat het berkenpollenseizoen al eind maart op gang komt en begin april al piekt.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Komende weken toenemende kans op hooikoorts
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 11 feb 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!