Iedere dag werken vooraanstaande experts in het LUMC aan grensverleggend onderzoek om de zorg en gezondheid in Nederland te verbeteren

Veel patiënten hebben maar één wens: beter worden. In het LUMC faciliteren we deze droom graag. Komend jaar starten weer nieuwe veelbelovende onderzoekstrajecten naar uiteenlopende aandoeningen. Het LUMC Donation Investment Fund zet zich in om de financiering voor deze onderzoeken rond te krijgen.

Iedere dag werken vooraanstaande experts in het LUMC aan grensverleggend onderzoek om de zorg en gezondheid in Nederland te verbeteren. Een grote uitdaging, zeker nu de bevolking vergrijst en het aantal chronische patiënten toeneemt.

Wetenschappelijk onderzoek vormt hiervoor de basis. Maar juist dat soms risicodragend onderzoek staat financieel onder druk. Pancras Hogendoorn, decaan en vicevoorzitter van de Raad van Bestuur, formuleert het stellig: “Financiering van onderzoek uit de eerste geldstroom is niet toereikend. De overheid vindt dat het ook bij het private domein moet liggen. Daarom is er nu een LUMC Donation Investment Fund.” Het LUMC Donation Investment Fund maakt het mogelijk dat acht unieke onderzoeksprojecten, in twee fases (vier om vier) tegelijk kunnen starten.

Onderzoek naar de patiënt brengen
Innovatief onderzoek is erg nodig. Voor veel aandoeningen is er bijvoorbeeld (nog) geen geschikte behandeling. Nieuwe studies kunnen zieke patiënten die zijn uitbehandeld weer een nieuwe kans geven. Zo wil het LUMC bijvoorbeeld onderzoek doen naar een anti-kankergeneesmiddel voor oogmelanoom waar momenteel geen financiering voor is. Of denk aan de interdisciplinaire samenwerking binnen het LUMC voor de ontwikkeling van een nieuw effectiever malariavaccin, dat mensen wereldwijd kan helpen.

Wat doet het LUMC Donation Investment Fund?
Om deze studies daadwerkelijk uit te voeren is er geld nodig. Via het LUMC Donation Investment Fund bieden donateurs in de eerste fase financiële steun aan veelbelovende onderzoeksprojecten. Projecten die de versnelling door financiering goed kunnen gebruiken. Zodra een project succesvol heeft geleid tot een product of behandeling en (op de markt) kan worden geïntroduceerd, begint de tweede fase. Diezelfde donateurs, maar ook andere geïnteresseerden, kunnen dan investeren in een nieuw op te zetten bedrijf of spin-off.

Business Class RTL
Het tv-programma Business Class RTL was te gast in Leiden om meer te leren over het LUMC Donation Investment Fund. In de uitzending van zondag 1 januari vertellen Jacqueline Ton (Directeur Research) en Meta Roestenberg (hoogleraar Humane modellen voor vaccinontwikkeling) hoe het fonds te werk gaat en waarom het juist zo belangrijk is dat deze onderzoeken worden gefinancierd. Benieuwd naar het resultaat? Kijk de uitzending dan online terug.

Meer weten over de onderzoeksprojecten en het LUMC Donation Investment Fund? Bekijk dan de website.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: LUMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: LUMC Donation Investment Fund wil uniek onderzoek naar de patiënt brengen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 09 jan 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!