Via het LUMC Donation Investment Fund bieden donateurs in de eerste fase financiële steun aan veelbelovende onderzoeksprojecten

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) introduceert het LUMC Donation Investment Fund I en II, fondsen gericht op de financiering van uniek wetenschappelijk onderzoek. Het doel is dat nieuwe wetenschappelijke uitvindingen sneller de patiënt bereiken.

Via het LUMC Donation Investment Fund bieden donateurs in de eerste fase financiële steun aan veelbelovende onderzoeksprojecten. Projecten die de versnelling door financiering goed kunnen gebruiken. Zodra een project succesvol heeft geleid tot een product en op de markt kan worden geïntroduceerd, begint de tweede fase. Diezelfde donateurs, maar ook andere geïnteresseerden, kunnen dan investeren in een nieuw op te zetten bedrijf of spin-off.

Waarom dit fonds?
Iedere dag werken vooraanstaande experts in het LUMC aan grensverleggend onderzoek om de zorg en gezondheid in Nederland te verbeteren. Een grote uitdaging, zeker nu de bevolking vergrijst en het aantal chronische patiënten toeneemt. Wetenschappelijk onderzoek vormt hiervoor de basis. Maar juist dat, soms risicodragend, onderzoek staat financieel onder druk. Pancras Hogendoorn, decaan en vicevoorzitter van de Raad van Bestuur, formuleert het stellig: “Financiering van onderzoek uit de eerste geldstroom is niet toereikend. De overheid vindt dat het ook bij het private domein moet liggen. Daarom is er nu een LUMC Donation Investment Fund.”

Anti-kankergeneesmiddel
In totaal zijn er acht onderzoeksprojecten geselecteerd, verdeeld over LUMC Donation Investment Fund I en II. Elk project biedt een oplossingsrichting voor een aansprekend probleem waar patiënten mee te maken hebben of de gezondheidszorg mee kampt. Denk dan aan onderzoeksprojecten naar een anti-kankergeneesmiddel voor oogmelanoom, het ‘zichtbaar’ maken van de malariaparasiet voor ons immuunsysteem of het maken van een draagbare MRI-scan om gewrichtsreuma eerder te kunnen herkennen. De onderzoekers vertellen er hoogstpersoonlijk meer over in de brochures van LUMC Donation Investment Fund I en LUMC Donation Investment Fund II of op de campagnesite van de Bontius Stichting.

Champions League van onderzoek
Het doel van deze projecten is om een nieuw product of therapie op de markt te brengen dat de zorg ten goede komt. Dit gebeurt via een commercieel-gedreven ontwikkelplan dat vorm krijgt in een samenwerking met een bestaand bedrijf of binnen een nieuw op te richten vennootschap. “Met het LUMC Donation Investment Fund richten we ons op de toekomst”, zegt Hoogendoorn.  “Het LUMC behoort tot de ‘Champions League’ van wetenschappelijk onderzoek en met dit fonds willen we onze fantastische research sneller naar de patiënt brengen.”

De Bontius Stichting | LUMC Research Foundation heeft een CBF erkenningspaspoort en een ANBI-status, waardoor giften aftrekbaar zijn van de belasting indien ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. De donaties aan het fonds zijn aftrekbaar voor zowel de inkomstenbelasting als de vennootschapsbelasting.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: LUMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: LUMC lanceert LUMC Donation Investment Fund om grensverleggend onderzoek te versterken
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 30 aug 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!