Het Nederlandse donorbestand groeide dit jaar met ongeveer 27.000 donoren tot 394.000

Het afgelopen jaar hebben 247 donoren stamcellen gedoneerd aan patiënten die een stamceltransplantatie nodig hadden. Nooit eerder waren dat er in Nederland zoveel. Daarmee zet de stijging die een aantal jaren geleden werd ingezet, verder door. 

Waren er in 2016 nog 50 matches, in 2017 steeg dit naar 99. Met een kleine achteruitgang in 2021 die mogelijk te maken heeft gehad met Covid 19, zet de stijging zich nu verder door met als hoogtepunt 247 het afgelopen jaar. De toename heeft grotendeels te maken met de groei en verjonging van het stamceldonorbestand in Nederland. Jonge donoren hebben een grotere kans om opgeroepen te worden omdat de genezingskans voor de patiënt toeneemt als de stamcellen van een jonge donor komen.

Groei donorbestand vlakt iets af
Het Nederlandse donorbestand groeide dit jaar met ongeveer 27.000 donoren tot 394.000. Dat is een iets mindere stijging dan in 2021. Positief was dat de nieuwe aanwas vooral bestond uit jongeren.

Jaap Dijkman, directeur-bestuurder van Matchis: “Uiteraard zijn we erg blij met de nog steeds groeiende groep donoren. Zowel bij de groei van het donorbestand als degenen die daadwerkelijk stamcellen doneren. Wel zullen we naar mogelijkheden moeten blijven zoeken om ervoor te zorgen dat de groei van ons bestand doorzet. Immers, de groei van donoren die patiënten kunnen helpen is rechtstreeks te herleiden tot de groei van ons bestand”.

Stamceldonatie: (G)een spel
Een van de nieuwe methoden om vooral jongeren te interesseren voor stamceldonatie is een gratis interactief spel dat onder andere in het onderwijs kan worden gebruikt. Al spelend achter de computer kunnen jongeren meer te weten komen over stamceldonatie en het belang ervan voor patiënten. Het spel kan worden gespeeld op desk- en laptop en zal bij succes op termijn mogelijk ook voor mobiele telefoons en tablets beschikbaar komen: https://www.stamcelgame.nl/

Stichting Matchis
Stichting Matchis is het Nederlands centrum voor stamceldonoren en zorgt ervoor dat patiënten met leukemie en andere ernstige bloedaandoeningen die een stamceltransplantatie moeten ondergaan, zo snel mogelijk de best passende donor krijgen. Deze transplantatie is voor patiënten noodzakelijk om te kunnen overleven. Als er geen geschikte donor wordt gevonden, is de kans groot dat ze overlijden. De kans dat een potentiële donor een match is met een patiënt en daadwerkelijk stamcellen doneert is heel klein. Daarom is een grote groep potentiële donoren noodzakelijk.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: Stichting Matchis
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : Stichting Matchis
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.matchis.nl/
Originele titel: Recordaantal stamceldonaties in 2022
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
Datum: 2023-01-12


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com