Het Nederlandse donorbestand groeide dit jaar met ongeveer 27.000 donoren tot 394.000

Het afgelopen jaar hebben 247 donoren stamcellen gedoneerd aan patiënten die een stamceltransplantatie nodig hadden. Nooit eerder waren dat er in Nederland zoveel. Daarmee zet de stijging die een aantal jaren geleden werd ingezet, verder door. 

Waren er in 2016 nog 50 matches, in 2017 steeg dit naar 99. Met een kleine achteruitgang in 2021 die mogelijk te maken heeft gehad met Covid 19, zet de stijging zich nu verder door met als hoogtepunt 247 het afgelopen jaar. De toename heeft grotendeels te maken met de groei en verjonging van het stamceldonorbestand in Nederland. Jonge donoren hebben een grotere kans om opgeroepen te worden omdat de genezingskans voor de patiënt toeneemt als de stamcellen van een jonge donor komen.

Groei donorbestand vlakt iets af
Het Nederlandse donorbestand groeide dit jaar met ongeveer 27.000 donoren tot 394.000. Dat is een iets mindere stijging dan in 2021. Positief was dat de nieuwe aanwas vooral bestond uit jongeren.

Jaap Dijkman, directeur-bestuurder van Matchis: “Uiteraard zijn we erg blij met de nog steeds groeiende groep donoren. Zowel bij de groei van het donorbestand als degenen die daadwerkelijk stamcellen doneren. Wel zullen we naar mogelijkheden moeten blijven zoeken om ervoor te zorgen dat de groei van ons bestand doorzet. Immers, de groei van donoren die patiënten kunnen helpen is rechtstreeks te herleiden tot de groei van ons bestand”.

Stamceldonatie: (G)een spel
Een van de nieuwe methoden om vooral jongeren te interesseren voor stamceldonatie is een gratis interactief spel dat onder andere in het onderwijs kan worden gebruikt. Al spelend achter de computer kunnen jongeren meer te weten komen over stamceldonatie en het belang ervan voor patiënten. Het spel kan worden gespeeld op desk- en laptop en zal bij succes op termijn mogelijk ook voor mobiele telefoons en tablets beschikbaar komen: https://www.stamcelgame.nl/

Stichting Matchis
Stichting Matchis is het Nederlands centrum voor stamceldonoren en zorgt ervoor dat patiënten met leukemie en andere ernstige bloedaandoeningen die een stamceltransplantatie moeten ondergaan, zo snel mogelijk de best passende donor krijgen. Deze transplantatie is voor patiënten noodzakelijk om te kunnen overleven. Als er geen geschikte donor wordt gevonden, is de kans groot dat ze overlijden. De kans dat een potentiële donor een match is met een patiënt en daadwerkelijk stamcellen doneert is heel klein. Daarom is een grote groep potentiële donoren noodzakelijk.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Stichting Matchis
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Stichting Matchis
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Recordaantal stamceldonaties in 2022
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 12 jan 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!