Persoonsgebonden Dekkerbeurzen voor getalenteerde wetenschappers 

Is schade na een infarct te beperken met minuscule blaasjes? Hartfalen nabootsen in een hart op een chip.

Dit zijn de onderzoeken waar wetenschappers Leo Timmers en Jesper Hjortnaes een onderzoeksbeurs voor hebben gekregen, de zogenaamde Dekkerbeurs, uit handen van de Hartstichting. 

In totaal krijgen dertien talentvolle wetenschappers verbonden aan Nederlandse kennisinstellingen een persoonlijke onderzoeksbeurs. Met deze beurzen kunnen jonge wetenschappers de komende jaren vernieuwend onderzoek uitvoeren naar hart- en vaatziekten. 

Is schade na een infarct te beperken met minuscule blaasjes? 
dr. Leo Timmers, cardioloog (€316.000) “Een tijd geleden ontdekten we dat stofjes die bepaalde stamcellen uitscheiden het hart kunnen beschermen tegen schade na een hartinfarct”, licht Leo Timmers toe. “Vervolgonderzoek liet zien, dat vooral de blaasjes die deze cellen produceren dit doen. Daarom willen we deze blaasjes nu toedienen en onderzoeken of wij zo de schade van een hartinfarct kunnen beperken en het hart beter kunnen laten pompen.” Lees hier een interview met Leo Timmers over zijn onderzoek.

Hartfalen nabootsen in een hart op een chip
dr. Jesper Hjortnaes, arts in opleiding bij Cardiothoracale Chirurgie (€170.000). Welke prikkels stimuleren dat er te veel bindweefselcellen groeien in het hart? Jesper Hjortnaes gaat dit nabootsen in een hartspier op een chip van slechts één vierkante centimeter. Deze microchip bevat een speciale gel met hartspier- en bindweefselcellen. De hartspiercellen zijn afkomstig van patiënten met verschillende vormen van hartfalen. “Door verschillende stofjes toe te dienen, kunnen we zien welke prikkels ervoor zorgen dat het hart bindweefselcellen aanmaakt.” Lees hier een interview met Jesper Hjortnaes over zijn onderzoek.

Dekkerbeurzen
Elk jaar reikt de Hartstichting persoonsgebonden Dekkerbeurzen uit aan getalenteerde wetenschappers. Het Dekker-programma is opgezet om de carrières van toponderzoekers én de ontwikkeling van hart- en vaatonderzoek te stimuleren. De afgelopen drie decennia heeft de Hartstichting ruim 55 miljoen euro geïnvesteerd in talentontwikkeling. Van alle onderzoekers die de hoogste beurs hebben ontvangen is de meerderheid (85%) hoogleraar geworden.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMC Utrecht
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Twee talentvolle onderzoekers ontvangen beurzen voor hart- en vaatonderzoek
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 19 jan 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!