Iedere ouder weet dat het inslikken van een knoopcelbatterij gevaarlijk kan zijn voor een kind

Jaarlijks overlijden er wereldwijd ongeveer 2000 kinderen na het inslikken van een knoopcelbatterij. Twee artsen, Tjark Ebels en Freek Dikkers voelden daardoor de noodzaak hier iets tegen te doen. Zij ontwikkelden samen met TU Delft een kindvriendelijke knoopcelbatterij. Deze kan veel leed voorkomen.

Hart-longchirurg Tjark Ebels van het UMCG en KNO-arts Freek Dikkers hebben ze geregeld voorbij zien komen; kinderen die een knoopcelbatterij hebben ingeslikt. De bekende knoopcelbatterij met een diameter van 2 cm zit in de led-kaarsjes die we allemaal kennen van kerst, in je autosleutel en in die leuke knuffel met muziek. Iedere ouder weet dat het inslikken van een knoopcelbatterij gevaarlijk kan zijn voor een kind, maar dat de gevolgen zó groot zijn is minder bekend. 

Daardoor voelden de beide artsen de noodzaak hier iets tegen te doen en sloegen zij de handen ineen met de TU Delft. Samen met Professor Marnix Wagemaker en Research Technician Frans Ooms deden zij de afgelopen jaren onderzoek naar de ontwikkeling van een kindvriendelijke knoopcelbatterij. Het onderzoek resulteerde in een gezamenlijke patentaanvraag vanuit het UMCG, de RUG en de TU Delft. 

Zekering stopt stroom knoopcelbatterij 
Ebels: “Wanneer een knoopcelbatterij wordt ingeslikt, zal de elektrische lading die door de batterij wordt gegenereerd, onmiddellijk beginnen weefsel op te lossen waardoor een kind blijvende schade houdt of in het ergste geval overlijdt. In samenwerking met de TU Delft hebben we een gezekerde knoopcelbatterij ontwikkeld. Deze zekering onderbreekt binnen enkele minuten na inname automatisch de stroom van de knoopcelbatterij. Door deze stroomonderbreking wordt veel leed voorkomen. Het goede is dat het Fused Button Battery-systeem compatibel is met alle standaard fabricageprocessen voor knoopcelbatterijen. We richten ons nu op de daadwerkelijke ontwikkeling van de knoopcelbatterij zodat de kindvriendelijke knoopcelbatterij de nieuwe norm gaat worden. Daar doen we het natuurlijk voor.”

Sterke persoonlijke motivatie
Dikkers: “Tjark en ik hebben meermaals samen aan de operatietafel gestaan bij een kind dat een knoopcelbatterij had doorgeslikt. Het zijn operaties waarbij we proberen te redden wat er te redden valt. Mijn kleinzoon is ook vier jaar en dat is voor mij een extra motivatie om me hier sterk voor te maken.”

Toch een knoopcelbatterij ingeslikt? Honing en direct naar een arts!
Een tip voor ouders hebben de artsen wel: “Het gevaar komt ironisch genoeg van gebruikte/ lege batterijen die ouders goedbedoeld verzamelen en eens in de zoveel tijd naar de recyclebak brengen. Laat lege batterijen niet slingeren, maar breng ze direct weg of verzamel ze ergens waar je kind echt niet bij kan. En als het dan toch gebeurt: laat je kind honing eten. Dat heeft gelukkig bijna iedereen in huis. En raadpleeg zo snel mogelijk een arts. Als je er op tijd bij bent, kunnen we je kind goed helpen en de schade beperken.”
 
Jaarlijkse Button Battery Awareness Day op 12 juni
Een van de kinderen die overleed na het inslikken van een knoopcelbatterij, was de Amerikaanse Reese Hamsmith. Deze maand zou zij vier jaar zijn geworden, maar ze overleed toen zij 1,5 jaar was. Haar moeder is de initiator van de jaarlijkse Button Battery Awareness Day op 12 juni. Deze heeft als doel ouders bewust te maken van de gevaren van de knoopcelbatterij voor kleine kinderen, maar ook om de wet- en regelgeving omtrent een veilige batterij te bevorderen. Overigens niet zonder succes, want in augustus 2022 werd Reese's Law door president Biden ondertekend.

Bron: UMCG
 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: UMCG / Joost Wessels
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMCG
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: UMCG-artsen zetten zich in voor kindvriendelijke knoopcelbatterij
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 12 jun 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!