Hondsdolheid is de dodelijkste virusziekte ter wereld, waar jaarlijks zo’n 59.000 mensen aan overlijden

Reizigers die zich voor vertrek laten vaccineren tegen hondsdolheid, zijn met één prik net zo goed beschermd als met de huidige twee prikken. Dat blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), dat woensdag 4 oktober in The Lancet Infectious Diseases is gepubliceerd. Het is een belangrijke ontdekking, omdat er regelmatig tekorten zijn aan vaccins vanwege leveringsproblemen bij producenten. Bovendien scheelt het reizigers kosten en tijd.

Dodelijkste virusziekte
Hondsdolheid is de dodelijkste virusziekte ter wereld, waar jaarlijks zo’n 59.000 mensen aan overlijden. Het hondsdolheid- of rabiësvirus wordt overgedragen door contact met besmette zoogdieren, zoals honden, katten en vleermuizen. Als je door een dier gekrabt of gebeten wordt, moet je behandeld worden met een reeks inentingen.

Krachtige bescherming
Uit de LUMC-studie blijkt nu, dat in het preventieve vaccinatieschema één prik niet onder doet voor het huidige schema van twee prikken. “Ook met slechts één prik wordt een krachtige bescherming van het afweersysteem opgebouwd”, zegt onderzoeksleider en hoogleraar infectieziekten Leo Visser. “We hopen dat hierdoor meer mensen zich preventief laten vaccineren tegen hondsdolheid voor hun tropische vakantie. Dat is nu niet altijd mogelijk, vanwege tekorten. Maar ook de kosten zijn vaak een drempel. Een vaccinatieserie van twee prikken is prijzig en kost al gauw meer dan 150 euro.”
 
1 op de 300
In Nederland is de kans klein om hondsdolheid te krijgen. Maar in andere landen is die kans een stuk groter. Dat geldt met name voor landen in Oost-Europa, Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Gemiddeld lopen 1 op de 300 reizigers per maand een bijtwond op in het buitenland. Door je voor de reis te laten vaccineren, is je lichaam uitstekend uitgerust om je in de toekomst tegen het hondsdolheidsvirus te beschermen na de herhaalprikken.
 
Nieuw vaccinatieschema

Het is nog niet bekend wanneer mensen gebruik kunnen maken van het nieuwe vaccinatieschema. Het kortere schema moet eerst nog in de officiële richtlijnen worden opgenomen.

Bron: LUMC
 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: LUMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Enkele prik tegen hondsdolheid biedt oplossing voor vaccintekort
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 04 okt 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!