Er zijn nog veel vragen over hoe de werking van vaccins geoptimaliseerd kan worden bij patienten met een verzwakt immuumsysteem

Patiënten met een aangeboren afweerstoornis of een hiv-infectie hebben mogelijk een verminderde immuunrespons op vaccins. Het is van belang dat deze mensen goed beschermd worden tegen COVID-19. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) doet mee aan twee wetenschappelijke studies die de effectiviteit van vaccins bij deze patiëntgroepen onderzoekt.

Er zijn nog veel vragen over hoe de werking van vaccins geoptimaliseerd kan worden bij patienten met een verzwakt immuumsysteem. Want tot in hoeverre is een vaccin bijvoorbeeld actief bij mensen met een onderliggende ziekte, en bij patiënten die een bijbehorende behandeling ondergaan? Voor een netwerk van vaccinstudies is door ZonMw subsidie beschikbaar gesteld om dit te onderzoeken.

Aangeboren afweerstoornissen
Patiënten met een aangeboren afweerstoornis hebben een verhoogd risico op een ernstig beloop bij een COVID-19 infectie. In de VACOPID-studie staat de vraag centraal of vaccinatie voldoende bescherming biedt aan deze groep mensen. Zij kunnen vaak namelijk niet goed antistoffen aanmaken, daarnaast is bij sommige patiënten ook de activatie van T-cellen belemmerd. Van sommige vaccinaties is aangetoond dat ze niet werkzaam zijn bij deze patiëntengroep, maar dit geldt niet voor alle vaccins. Voor COVID-vaccins is dit nog niet uitgezocht. De VACOPID-studie wordt uitgevoerd door een samenwerkingsverband van Amsterdam UMC, UMC Groningen, Erasmus MC, UMC Utrecht, Maastricht UMC, Radboudumc Nijmegen en het LUMC.

Immuunrespons van mensen met hiv
Het is momenteel nog niet bekend wat de immuunrespons is bij mensen die leven met hiv (PLHIV) op de COVID-19 vaccins die in Nederland worden gebruikt. Dit wordt onderzocht in de COVIH-studie, dat wordt geleid door het OLVG in samenwerking met het Erasmus MC en het LUMC. Het is mogelijk dat mensen met PLHIV een verminderde immuunrespons hebben, waardoor de vaccins minder effectief zijn. Of dit het geval is wordt onderzocht in 22 Nederlandse ziekenhuizen waar patiënten onder controle zijn voor hun hiv-infectie.

Resultaten
Na het onderzoek verwachten de onderzoekers patiëntengroepen te kunnen identificeren die, soms tegen de verwachting in, toch goed reageren op vaccinatie. Anderzijds is het mogelijk voor patiënten die onvoldoende beschermd zijn na vaccinatie om extra bescherming te genereren. Dit kan bijvoorbeeld door huisgenoten te vaccineren (ringvaccinatie), of patiënten zelf een ‘booster’ vaccinatie te geven. De effecten daarvan willen onderzoekers graag in een vervolgstudie onderzoeken. De kennis die wordt opgedaan in de lopende studie zal naar verwachting, ook toegepast kunnen worden bij jaarlijkse vaccinatiecampagnes tegen griep en andere ziekteverwekkers.

Lees meer over de onderzoeksprojecten en over hoe we ons goed voorbereiden op nieuwe pandemieën op de website van ZonMw


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: LUMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Onderzoek naar optimale inzet van COVID-19 vaccins bij patiënten met een verzwakt immuunsysteem
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 18 apr 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!