De bestuurder is en blijft eindverantwoordelijk voor het leveren van goede en veilige zorg

Nu de reguliere zorg in ziekenhuizen, verpleeghuizen en andere zorgsectoren onder druk komt te staan (of dat dreigt), bekijken veel instellingen de mogelijkheid om bijvoorbeeld studenten geneeskunde, leerling-verpleegkundigen en gepensioneerde zorgverleners (BIG-geregistreerd, of niet meer) in te zetten ter ondersteuning van zorgverleners.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) benadrukt dat zorgverleners in deze unieke situatie de ruimte hebben om de zorg op afwijkende manieren te organiseren, als dit nodig is om de kwaliteit en de continuïteit van de zorg te waarborgen. Daarbij verwijst de inspectie naar het advies van de KNMG over dit onderwerp, dat de IGJ onderschrijft.

De bestuurder is en blijft eindverantwoordelijk voor het leveren van goede en veilige zorg. Dat betekent dat de bestuurder op de hoogte is van de wijze waarop de ondersteunende inzet is georganiseerd. Het is niet nodig om de inspectie vooraf te informeren of om toestemming te vragen voor de ondersteunende inzet. De inspectie is uiteraard beschikbaar om hierover met bestuurders van gedachten te wisselen. Instellingen kunnen daarvoor contact opnemen met het Meldpunt van IGJ, telefoon 088-120 50 00.