Het RIVM stelt dat eten via de schijf van vijf veilig en verantwoord is

De inname van de meeste contaminanten via voedsel blijft voor mensen die eten en drinken volgens de Schijf van Vijf binnen de veilige marge. Dat heeft het RIVM berekend.

Voedsel kan verontreinigd raken met chemische stoffen die er niet bewust aan zijn toegevoegd (contaminanten). Dat kan bijvoorbeeld omdat gewassen deze stoffen opnemen via de (verontreinigde) grond of via de lucht. Contaminanten kunnen ook tijdens het productieproces en de bereiding van voedsel ontstaan. Verontreinigingen door contaminanten zijn niet altijd te voorkomen, maar vormen in de meeste gevallen geen probleem voor de volksgezondheid. Dat komt omdat de concentraties gemiddeld genomen in de tijd laag zijn.

Het RIVM heeft berekend dat de inname van het merendeel van 28 onderzochte contaminanten binnen de veilige marge ligt als mensen eten en drinken volgens de Schijf van Vijf. Voor drie contaminanten is dit niet zeker: acrylamide, arseen en lood. Overigens betekent dit niet dat het zeker is dat hierdoor negatieve gezondheidseffecten zullen optreden. Ze kunnen alleen niet worden uitgesloten. Voor cadmium, aflatoxine B1 en de som van aflatoxine B1, B2, G1 en G2 kon geen conclusie worden getrokken door onzekerheden in de berekening.

Binnen de Schijf van Vijf zijn er geen aanbevelingen mogelijk waarbij de inname van deze contaminanten voldoende wordt verlaagd en mensen toch gezond blijven eten. Het blijft daarom belangrijk om de concentraties van contaminanten in voedsel zo laag mogelijk te houden. Het huidige beleid op contaminanten in voedsel is daarop gericht. Ook het algemene advies om gevarieerd te eten blijft van belang.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : RIVM
Wat is de URL bij deze bron?: http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Nieuwsberichten/2017/Inname_van_contaminanten_ingeschat_bij_eten_volgens_de_Schijf_van_Vijf
Originele titel: Inname van contaminanten ingeschat bij eten volgens de Schijf van Vijf
Datum: 2017-11-19

Relevante artikelen ...

Uitnodiging voor boostervaccinatie mensen uit 2001 en 2002 De GGD roept op om de afspraken online in te plannen Mensen geboren in 2001 en 2002 kunnen nu een afspraak inplannen bij de GGDGemeentelijke Gezondhe... Anders Mon, 03 Jan 2022, 15:17:45
Uitnodigingen coronavaccinatie kinderen 5 tot en met 11 jaar met verhoogd medisch risico Deze kinderen hebben een hogere kans om door een coronabesmetting in het ziekenhuis terecht te komen Vanaf 18 december ontvangen kinderen van 5 tot e... Anders Fri, 17 Dec 2021, 12:02:59
Minder kosten door voedselinfecties in 2020 In 2020 waren deze kosten naar schatting 282 miljoen euro tegenover 423 miljoen in 2019 en 427 miljoen in 2018 De kosten door voedselinfecties waren ... Anders Tue, 16 Nov 2021, 10:19:21
Medewerkers rioolwaterzuiveringsinstallaties niet vaker drager van antibioticaresistente bacteriën In rioolwater kunnen veel antibioticaresistente bacteriën zitten Medewerkers van riool- en afvalwaterzuiveringsinstallaties in Nederland en Duitsland... Anders Mon, 18 Oct 2021, 10:47:39
Griepseizoen 2020-2021 overheerst door covid-19 Na de zomer van 2020, vanaf september, nam het aantal besmettingen met COVID-19 toe Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  onde... Anders Wed, 15 Sep 2021, 19:49:17
Aantal positieve testen loopt weer op Het aantal positieve testen per 100.000 inwoners steeg ten opzichte van een week eerder van 98 naar 100 Wekelijkse update coronavirus SARS severe acu... Anders Tue, 24 Aug 2021, 14:02:23