(advertentie)

Het RIVM stelt dat eten via de schijf van vijf veilig en verantwoord is

De inname van de meeste contaminanten via voedsel blijft voor mensen die eten en drinken volgens de Schijf van Vijf binnen de veilige marge. Dat heeft het RIVM berekend.

Voedsel kan verontreinigd raken met chemische stoffen die er niet bewust aan zijn toegevoegd (contaminanten). Dat kan bijvoorbeeld omdat gewassen deze stoffen opnemen via de (verontreinigde) grond of via de lucht. Contaminanten kunnen ook tijdens het productieproces en de bereiding van voedsel ontstaan. Verontreinigingen door contaminanten zijn niet altijd te voorkomen, maar vormen in de meeste gevallen geen probleem voor de volksgezondheid. Dat komt omdat de concentraties gemiddeld genomen in de tijd laag zijn.

Het RIVM heeft berekend dat de inname van het merendeel van 28 onderzochte contaminanten binnen de veilige marge ligt als mensen eten en drinken volgens de Schijf van Vijf. Voor drie contaminanten is dit niet zeker: acrylamide, arseen en lood. Overigens betekent dit niet dat het zeker is dat hierdoor negatieve gezondheidseffecten zullen optreden. Ze kunnen alleen niet worden uitgesloten. Voor cadmium, aflatoxine B1 en de som van aflatoxine B1, B2, G1 en G2 kon geen conclusie worden getrokken door onzekerheden in de berekening.

Binnen de Schijf van Vijf zijn er geen aanbevelingen mogelijk waarbij de inname van deze contaminanten voldoende wordt verlaagd en mensen toch gezond blijven eten. Het blijft daarom belangrijk om de concentraties van contaminanten in voedsel zo laag mogelijk te houden. Het huidige beleid op contaminanten in voedsel is daarop gericht. Ook het algemene advies om gevarieerd te eten blijft van belang.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : RIVM
Wat is de URL bij deze bron?: http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Nieuwsberichten/2017/Inname_van_contaminanten_ingeschat_bij_eten_volgens_de_Schijf_van_Vijf
Originele titel: Inname van contaminanten ingeschat bij eten volgens de Schijf van Vijf
Datum: 2017-11-19

Relevante artikelen ...

De meest kwetsbare mensen hebben de griepprik gekregen In oktober leek de vraag naar de griepprik het aantal beschikbare griepvaccins te overstijgen De meest kwetsbare mensen in Nederland hebben de afge... Anders Fri, 04 Dec 2020, 14:17:00
Toename sterfte in week 43 Sterfte vanaf week 39 hoger dan verwacht In week 43 (19 tot en met 25 oktober 2020) overleden naar schatting meer dan 3 450 mensen. Dit is 250 meer d... Anders Fri, 30 Oct 2020, 06:39:06
Veel Nederlanders eten niet volgens de Schijf van Vijf Jonge kinderen en ouderen eten vaker volgens de Richtlijnen dan de andere leeftijdsgroepen Veel Nederlanders eten en drinken minder dan de aanbevolen... Anders Thu, 29 Oct 2020, 13:55:51
Minder HPV-infecties bij ongevaccineerde vrouwen Meisjes krijgen in het jaar dat zij 13 worden een uitnodiging voor HPV-vaccinatie HPV humaan papillomavirus -infecties komen sinds de start van het... Anders Thu, 01 Oct 2020, 08:34:40
RIVM heeft richtlijn ventilatie en COVID-19 aangepast Continue ventilatie, 24 uur per dag, is belangrijk voor het verversen van de lucht en draagt bij aan een prettig en gezond binnenklimaat Is gebruik v... Anders Tue, 18 Aug 2020, 06:38:03
Stagnatie dalende trend van alcoholgebruik en roken onder scholieren Dit blijkt uit onderzoeken van het Trimbosinstituut en de GGD De dalende trend van alcoholgebruik en roken onder scholieren is gestagneerd. Wat opval... Anders Tue, 30 Jun 2020, 10:33:26