(advertentie)

Het RIVM stelt dat eten via de schijf van vijf veilig en verantwoord is

De inname van de meeste contaminanten via voedsel blijft voor mensen die eten en drinken volgens de Schijf van Vijf binnen de veilige marge. Dat heeft het RIVM berekend.

Voedsel kan verontreinigd raken met chemische stoffen die er niet bewust aan zijn toegevoegd (contaminanten). Dat kan bijvoorbeeld omdat gewassen deze stoffen opnemen via de (verontreinigde) grond of via de lucht. Contaminanten kunnen ook tijdens het productieproces en de bereiding van voedsel ontstaan. Verontreinigingen door contaminanten zijn niet altijd te voorkomen, maar vormen in de meeste gevallen geen probleem voor de volksgezondheid. Dat komt omdat de concentraties gemiddeld genomen in de tijd laag zijn.

Het RIVM heeft berekend dat de inname van het merendeel van 28 onderzochte contaminanten binnen de veilige marge ligt als mensen eten en drinken volgens de Schijf van Vijf. Voor drie contaminanten is dit niet zeker: acrylamide, arseen en lood. Overigens betekent dit niet dat het zeker is dat hierdoor negatieve gezondheidseffecten zullen optreden. Ze kunnen alleen niet worden uitgesloten. Voor cadmium, aflatoxine B1 en de som van aflatoxine B1, B2, G1 en G2 kon geen conclusie worden getrokken door onzekerheden in de berekening.

Binnen de Schijf van Vijf zijn er geen aanbevelingen mogelijk waarbij de inname van deze contaminanten voldoende wordt verlaagd en mensen toch gezond blijven eten. Het blijft daarom belangrijk om de concentraties van contaminanten in voedsel zo laag mogelijk te houden. Het huidige beleid op contaminanten in voedsel is daarop gericht. Ook het algemene advies om gevarieerd te eten blijft van belang.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : RIVM
Wat is de URL bij deze bron?: http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Nieuwsberichten/2017/Inname_van_contaminanten_ingeschat_bij_eten_volgens_de_Schijf_van_Vijf
Originele titel: Inname van contaminanten ingeschat bij eten volgens de Schijf van Vijf
Datum: 2017-11-19

Relevante artikelen ...

Lichte verbetering luchtkwaliteit in 2018 In 2018 lagen de concentraties stikstofdioxide en fijnstof op verschillende plekken dicht bij de Europese grenswaarden In het grootste deel van Neder... Anders Wed, 18 Dec 2019, 16:44:19
Hogere uitstoot van een aantal giftige stoffen in sigarettenrook De uitkomsten van onderzoek ziet het RIVM als steun voor een voorstel van de WHO om giftige stoffen in sigaretten  te reguleren Het toevoegen va... Anders Wed, 27 Nov 2019, 13:14:40
Aantal soa-testen bij mannen gestegen Dit blijkt uit de Thermometer seksuele gezondheid van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu De Centra Seksuele Gezondheid hebben de ... Anders Tue, 19 Nov 2019, 13:27:14
Nederlander leeft langer door EU-luchtbeleid Zonder Europese maatregelen zou de hoeveelheid luchtverontreinigende stoffen veel hoger Europees beleid om de luchtkwaliteit te verbeteren heeft sind... Anders Tue, 12 Nov 2019, 21:54:54
Te veel lood in kraanwater Blootstelling aan lood kan effect hebben op het IQ intelligentie quotiënt van kinderen Kraanwater uit oude loden waterleidingen zorgt voor een belang... Anders Wed, 06 Nov 2019, 21:16:17
Voor volksgezondheid is wintertijd beter dan zomertijd Vooral daglicht heeft invloed op het bioritme van de mens Het is gunstig voor de volksgezondheid als we in Nederland het hele jaar door de standaardt... Anders Thu, 17 Oct 2019, 09:35:55

(advertentie)