Het RIVM stelt dat eten via de schijf van vijf veilig en verantwoord is

De inname van de meeste contaminanten via voedsel blijft voor mensen die eten en drinken volgens de Schijf van Vijf binnen de veilige marge. Dat heeft het RIVM berekend.

Voedsel kan verontreinigd raken met chemische stoffen die er niet bewust aan zijn toegevoegd (contaminanten). Dat kan bijvoorbeeld omdat gewassen deze stoffen opnemen via de (verontreinigde) grond of via de lucht. Contaminanten kunnen ook tijdens het productieproces en de bereiding van voedsel ontstaan. Verontreinigingen door contaminanten zijn niet altijd te voorkomen, maar vormen in de meeste gevallen geen probleem voor de volksgezondheid. Dat komt omdat de concentraties gemiddeld genomen in de tijd laag zijn.

Het RIVM heeft berekend dat de inname van het merendeel van 28 onderzochte contaminanten binnen de veilige marge ligt als mensen eten en drinken volgens de Schijf van Vijf. Voor drie contaminanten is dit niet zeker: acrylamide, arseen en lood. Overigens betekent dit niet dat het zeker is dat hierdoor negatieve gezondheidseffecten zullen optreden. Ze kunnen alleen niet worden uitgesloten. Voor cadmium, aflatoxine B1 en de som van aflatoxine B1, B2, G1 en G2 kon geen conclusie worden getrokken door onzekerheden in de berekening.

Binnen de Schijf van Vijf zijn er geen aanbevelingen mogelijk waarbij de inname van deze contaminanten voldoende wordt verlaagd en mensen toch gezond blijven eten. Het blijft daarom belangrijk om de concentraties van contaminanten in voedsel zo laag mogelijk te houden. Het huidige beleid op contaminanten in voedsel is daarop gericht. Ook het algemene advies om gevarieerd te eten blijft van belang.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : RIVM
Wat is de URL bij deze bron?: http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Nieuwsberichten/2017/Inname_van_contaminanten_ingeschat_bij_eten_volgens_de_Schijf_van_Vijf
Originele titel: Inname van contaminanten ingeschat bij eten volgens de Schijf van Vijf
Datum: 2017-11-19

Relevante artikelen ...

Mbo-studenten zijn onzeker over de toekomst Er is nauwelijks meerjarig onderzoek naar de mentale gezondheid van deze studenten Mbo-studenten voelen zich niet gehoord door beleidsmakers of onder... Anders Sun, 12 Jun 2022, 07:03:09
Kennis om gezondheid in Nederland te beschermen tegen klimaatverandering is onvoldoende Meer aandacht voor gezondheid in klimaatplannen nodig Het klimaat verandert. Dit heeft nu al effecten op de gezondheid van mensen in Nederland. Het i... Anders Tue, 17 May 2022, 13:34:59
Nog steeds sociale isolatie na coronacrisis De mate van sociale isolatie varieert van volledig binnen blijven tot niet of minder vaak uitgaan naar bijvoorbeeld horeca of theater Ook na het vers... Anders Sat, 14 May 2022, 07:28:54
Centra voor Seksuele Gezondheid hebben meer soa-testen afgenomen Dat blijkt uit de thermometer seksuele gezondheid In 2021 hebben meer mensen zich bij een Centrum voor Seksuele Gezondheid (CSGCentrum Seksuele Gezon... Anders Thu, 28 Apr 2022, 11:37:25
Veel amateursporters gebruiken sportsupplementen Vrouwen gebruiken deze supplementen minder dan mannen Uit onderzoek van het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu onder 7000 amateursport... Anders Tue, 08 Feb 2022, 12:58:56
Resultaten van het gedragsonderzoek van het RIVM Slechts 22% van de deelnemers heeft in de week voor het onderzoek het advies om mondkapjes buiten op drukke plekken te dragen, nageleefd  Nederl... Anders Fri, 04 Feb 2022, 12:12:48

Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com