De geschatte concentratie asbestvezels in de lucht tijdens het aanbrengen van de make-up ligt boven het maximaal toelaatbaar risiconiveau (MTR) dat is vastgesteld door de Gezondheidsraad. 

In twee make-up producten is asbest aangetoond. Tijdens het gebruik van deze producten is het geschatte aantal asbestvezels in de lucht ongewenst hoog. Het risico op asbest gerelateerde ziekten voor kinderen die deze make-up producten hebben gebruikt is waarschijnlijk beperkt. Wel is het zaak om verdere blootstelling zoveel mogelijk te voorkomen. Dit staat in een advies van het RIVM aan de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Het gaat om twee make-up producten van het merk Claire’s. Uit onderzoek van de ILT is eind maart 2018 gebleken dat de producten asbest bevatten. Cosmeticaproducten mogen geen asbest bevatten. Asbest is een kankerverwekkende stof.

De blootstelling aan asbestvezels heeft relatief kort geduurd en het RIVM is uitgegaan van worst-case aannames in de blootstellingsschatting. Verdere blootstelling kan voorkomen worden door maatregelen, zoals de producten uit de schappen nemen, het waarschuwen van gebruikers, consumenten oproepen de producten niet meerte gebruiken en een product recall.

Op 4 april heeft Claire’s  een veiligheidswaarschuwing gepubliceerd voor twee producten. Compact Powder (productcode 40628, batch code 06/16) is verkocht tussen augustus 2016 en maart 2018. Shadow & Highlight Finishing Set (productcode 05435, batchcode 04/17) is verkocht tussen juni 2017 en maart 2018.

Risicobeoordeling
De omvang van het risico als gevolg van asbestbootstelling wordt bepaald door de soort asbest, de concentratie asbestvezels in de lucht en de duur van de blootstelling. De inschatting van de risico’s bevat onzekerheden. Op basis van onze beoordeling kan worden geconcludeerd dat het ongewenst is dat asbestvezels in make-up zitten. Tijdens gebruik van de producten is de luchtconcentratie ongewenst hoog.

De geschatte concentratie asbestvezels in de lucht tijdens het aanbrengen van de make-up ligt boven het maximaal toelaatbaar risiconiveau (MTR) dat is vastgesteld door de Gezondheidsraad. De MTR gaat uit van levenslange blootstelling. Deze vergelijking geeft een overschatting van het daadwerkelijke risico omdat geen rekening gehouden wordt met de korte duur van de blootstelling.

Het RIVM heeft ook gekeken wat het betekent als de producten dagelijks worden gebruikt gedurende de periode dat zij op de markt zijn geweest.  Uit de schatting blijkt dat het risico op asbest gerelateerde ziekten voor kinderen die deze make-up producten hebben gebruikt waarschijnlijk beperkt is.