De meeste meldingen bij transgender personen gaan over bijwerkingen van hormoonbehandeling voor vermannelijking of vervrouwelijking

Bijwerkingencentrum Lareb ontving in de afgelopen 20 jaar minstens 78 meldingen van bijwerkingen bij transgender personen. De meeste meldingen gaan over bijwerkingen van hormoonbehandeling. Voor meer kennis over bijwerkingen van medicijnen bij transgender personen is het belangrijk om bijwerkingen bij deze groep te melden bij Lareb. Geef daarbij ook het geboortegeslacht en de genderidentiteit aan.

Genderidentiteit
Transgender personen zijn personen bij wie de genderidentiteit niet overeenkomt met het geslacht dat bij de geboorte is vastgesteld. Genderidentiteit is het gevoel vrouw, man, (afwisselend) beide of geen van beide te zijn. Transgender personen kunnen de wens hebben om hun uiterlijk te veranderen zodat dit beter past bij hun gevoel. Dit kan door een operatie, behandeling met hormonen of een combinatie van beide.

Meldingen bij Lareb
De meeste meldingen bij transgender personen gaan over bijwerkingen van hormoonbehandeling voor vermannelijking of vervrouwelijking. Een deel van de gemelde bijwerkingen is bekend en staat in de bijsluiter. De overige meldingen gingen over andere medicijnen of vaccins gebruikt door transgender personen. Bijvoorbeeld over pijnstillers, medicijnen voor psychische klachten of het COVID-19-vaccin.

Meld geboortegeslacht en genderidentiteit
Waarschijnlijk zitten er meer dan deze 78 meldingen over transgender personen in de Lareb bijwerkingendatabank. De melder heeft in die gevallen niet aangegeven dat het om een transgender persoon gaat. Om de kennis over bijwerkingen van medicijnen bij transgender personen te vergroten, is het belangrijk om bijwerkingen bij deze groep te melden bij Lareb. Geef daarbij door dat een melding over een transgender persoon gaat en wat het geboortegeslacht en de genderidentiteit van die persoon zijn.

Lees hier het artikel in Pharmaceutisch Weekblad over de analyse die Lareb heeft gedaan van de meldingen over transgender personen.

Bron: Lareb


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Lareb
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Bijwerkingen van medicijnen bij transgender personen in beeld
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 13 nov 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!