Nationale vrijwilligersdag is de dag dat vrijwilligers in het zonnetje gezet worden voor de sociale impact die zij realiseren

Donderdag 7 december is het Nationale Vrijwilligersdag. Dé dag om alle vrijwilligers, help helden, goed doeners en omkijkers in het zonnetje te zetten. “Extra belangrijk om bij deze dag stil te staan en de helpers in het zonnetje te zetten, nu het aantal vrijwilligers daalt maar de noodzaak stijgt” aldus vrijwilligersplatform NLvoorelkaar. 

Nationale vrijwilligersdag
Nationale vrijwilligersdag is de dag dat vrijwilligers in het zonnetje gezet worden voor de sociale impact die zij realiseren. Deze wordt geschat op 2000 euro per jaar per vrijwilliger (Movisie, 2017). Met ruim 6,8 miljoen vrijwilligers vertegen zij een enorm sociaal capitaal. 

Jeroen de Punder, directeur NLvoorelkaar (het grootste vrijwilligersplatform van Nederland) vult aan: “De waarde van een sterke arm of een luisterend oor waardoor je wél weer door kunt, is daarbij lastig in geld uit te drukken. Ook de positieve impact voor het klimaat, de samenleving als geheel én jou als persoon als je iets goeds doet, zit hier nog niet in. Iets goeds doen is hét recept voor geluk en welzijn”. 

Vrijwilligerswerk in Nederland
41 procent van de Nederlandse bevolking van 15 jaar of ouder aan in de afgelopen twaalf maanden zich ten minste één keer vrijwillig te hebben ingezet voor een organisatie of vereniging (CBS, 2022). Zij zetten zich belangeloos in voor hun sport, culturele activiteiten, school, natuur en mensen die het lastig hebben.

Daarnaast staat men ook op grote schaal ‘gewoon voor elkaar klaar’: een klusje in huis of tuin, een boodschapje of luisterend oor voor iemand die het niet meer zelf kan of zwaar heeft. 

Noodzaak: 28% minder vrijwilligers
Het aandeel vrijwilligers is nog altijd lager dan vóór de coronacrisis. NLvoorelkaar signaleert in 2023 (t/m november 2023) zelfs een flinke daling van 28% minder nieuwe vrijwilligers die zich aanmelden. 

“Per maand komen er ruim 2.000 nieuwe vrijwilligers bij waar dat vorig jaar ruim 2.500 was. Daarbij komen er dit jaar elke maand zo’n 2.400 hulpvragen en vrijwilligersactiviteiten bij, 5% meer dan vorig jaar. Een soort ‘dweilen met de kraan open’, maar we hebben het dus wel over mensen die echt op zoek zijn naar hulp en veel minder kans hebben dat te vinden” aldus de Punder. 

“De noodzaak voor vrijwilligers is dus hoger dan ooit. Daarom is Nationale Vrijwilligersdag ook zo belangrijk. Bedank iedereen voor wat ze betekenen en inspireer ze het dit komend jaar ook te blijven doen.”. 

Zet vrijwilligers makkelijk in het zonnetje op Vrijwilligersdag
NLvoorelkaar maakt het dit jaar tienduizenden vrijwilligersorganisaties op haar platform makkelijk om vrijwilligers en changemakers in het zonnetje te zetten. 

Vanaf donderdag 7 december is er een gratis decemberattentie voor elke vrijwilliger óf vrijwilligersorganisatie om uit te delen aan haar vrijwilligers. De attentie is een decemberkalender met door het bedrijfsleven gesponsorde kleine cadeautjes, give aways en kortingsbonnen. Ook krijgen vrijwilligersorganisatie allerlei inspiratie over het werven en inspireren van vrijwilligers, en trends om op in te spelen (zie hieronder). 

Trends vrijwilligerswerk
Naast het bedanken van vrijwilligers, geeft NLvoorelkaar ook inzicht in de nieuwste vrijwilligerswerktrends. Zo kunnen vrijwilligersorganisaties en -projecten hier makkelijk op aansluiten en het groeiende gat tussen vraag en aanbod dichten. 

Opvallendst is dat de trend van eenmalig vrijwilligerswerk in 2023 af lijkt te zwakken. Werd in 2022 maar liefst 29% van de gemaakte matches voor een eenmalige activiteit gemaakt, in 2023 is dit maar 19%. 

De Punder: “Dit is enerzijds een hoopvolle boodschap, omdat vrijwilligersorganisaties op zoek zijn naar vrijwilligers die vaker dan één keer komen. Maar het is ook een kip-ei verhaal: er moeten ook vrijwilligersactiviteiten zijn die eenmalig kunnen. Afgelopen jaar nam het aantal vrijwilligersprojecten (met een begin en eind) met de helft af. Het aantal eenmalige activiteiten bleef wel gelijk”. 

De populairste activiteiten het afgelopen jaar:

In actie tegen eenzaamheid: maatje/buddy voor eenzame buurtgenoten (43%). 
Activiteiten begeleiden 22%
Klussen buiten 19%
Taal en lezen 14%
Klussen binnen 11%

De top vijf is hetzelfde als vorig jaar maar het aandeel in actie tegen eenzaamheid is geslonken. Vorig jaar was dit nog 53%. Ook de populariteit van taal & lezen is iets afgenomen (-3%). Klussen buiten (+2%) en binnen (+2%) zijn gegroeid in populariteit, net zoals de 30 andere typen activiteiten die niet in de top 5 populairst staan. 

NLvoorelkaar is het grootste vrijwilligersplatform van Nederland. Jaarlijks wordt het platform meer dan 2,5 miljoen keer bezocht door iedereen die iets wil betekenen of zelf vrijwillige hulp kan gebruiken. Een boodschapje voor de buurman met gebroken been, vrijwilligerswerk bij een non-profit in de buurt, meedoen aan een impact challenge. je vindt altijd iets wat bij je past in de 13.500+ actuele doing good activiteiten.

Met de grootste keuze, slimme e-matching en innovatieve campagnes vernieuwen we het vrijwilligerswerk in Nederland. Zo is de helft van onze vrijwilligers jonger dan 40 jaar en realiseerden we ruim 19 miljoen uur vrijwillige inzet.

Bron: NLvoorelkaar


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: NLvoorelkaar / Anne van Roosmalen
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NLvoorelkaar
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: 7 dec Nationale Vrijwilligersdag met een cadeautje voor alle vrijwilligers
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 04 dec 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!