Het manifest is een uitvloeisel van het eerste Dementie-Event dat door Alzheimer Nederland en DAZ werd georganiseerd

‘Ondersteun ons waar nodig, zodat wij zo lang mogelijk mee kunnen doen in het dagelijks leven.’ Dat is één van de tien punten uit het manifest door en voor mensen met dementie, dat 21 november officieel werd overhandigd aan de Nationale ombudsman, Reinier van Zutphen.

Het manifest is een uitvloeisel van het eerste Dementie-Event dat door Alzheimer Nederland en DAZ werd georganiseerd. Tijdens het event op 5 september dit jaar spraken zo’n 200 mensen met dementie over hun ervaringen met de maatschappij.

Van Zutphen zei eerder al toe het manifest mee te nemen in zijn rapport ‘Borg de zorg’, dat 21 november is verschenen. Daarin staat onder meer dat mensen met dementie en hun mantelzorgers bij de overheid tegen onredelijke drempels oplopen en verstoken blijven van de benodigde ondersteuning met een casemanager. “En dat is een belangrijke voorwaarde om mee te kunnen blijven doen in het dagelijks leven”, zegt Julie Meerveld, manager Belangenbehartiging en Regionale Hulp van Alzheimer Nederland. “Wij onderstrepen de aanbevelingen van de Nationale ombudsman. Het is belangrijk dat  mensen met dementie en hun mantelzorgers bij één loket terecht kunnen voor ondersteuning en  zorg. Verschillende wetten maken momenteel allerlei voorzieningen mogelijk, maar sluiten niet goed op elkaar aan. En dat is wel noodzakelijk. We houden de vinger aan de pols, want het is belangrijk dat de minister met structurele oplossingen komt. ”    

De urgentie voor het vinden van oplossingen blijkt ook uit de resultaten van de Dementiemonitor Mantelzorg, die onlangs verscheen. Het tweejaarlijkse onderzoek van Alzheimer Nederland en Nivel laat onder meer zien dat mantelzorgers veel behoefte hebben aan ondersteuning. Een op de acht mantelzorgers van mensen met dementie voelt zich zwaar belast of overbelast. Casemanagement dementie zit, naast thuiszorg en activiteiten – in de top 3 van meest gewaardeerde ondersteuning voor mantelzorgers. “Met één loket kunnen we ervoor zorgen dat casemanagers dementie beter worden gevonden, zodat er één aanspreekpunt is voor zorg en ondersteuning’’, aldus Meerveld.   

Het manifest door en voor mensen met dementie is te vinden op: https://www.alzheimer-nederland.nl/sites/default/files/2018-04/Manifest-voor-en-door-mensen-met-dementie.pdf

De Dementiemonitor staat op: https://www.alzheimer-nederland.nl/dementiemonitor