Bij het gemiddelde van alle verpleeg- en verzorgingshuizen prijkt een 7,9

Bewoners en mantelzorgers waarderen wonen en zorg in verpleeg- en verzorgingshuizen over de afgelopen drie jaar iets beter. Dat blijkt uit een analyse van de 70.000 waarderingen die onder bewoners en mantelzorgers in de verpleeghuiszorg door ZorgkaartNederland zijn opgehaald. Bij het gemiddelde van alle verpleeg- en verzorgingshuizen prijkt een 7,9.

Patiëntenfederatie Nederland is blij met deze uitkomst en ziet dit als een kerstcadeau voor de verpleeghuissector. Donderdag 20 december overhandigde Dianda Veldman van Patiëntenfederatie Nederland de rapportage aan Wouter van Soest van branchevereniging ActiZ in het verpleeghuis De Koperhorst in Amersfoort in aanwezigheid van verpleeghuisdirecteur Irene Vriens. 

Best en slechtst scorende verpleeghuizen
Bij zowel de best scorende verpleeghuizen als de slechtst scorende verpleeghuizen blijkt persoonsgerichte zorg cruciaal in hoe bewoners de zorg ervaren. Het kan de beleving bij de zorg van verpleeghuisbewoners maken en breken, blijkt uit de analyse. Medewerkers hebben een sleutelpositie in persoonsgerichte zorg. Uiteraard moet de basis van de zorg in orde zijn. Maar dat medewerkers oprecht luisteren en aandacht hebben, inspelen op individuele behoeften en aansluiten bij wensen, bepaalt of bewoners het leven in een verpleeg- of verzorgingshuis ook als prettig ervaren.

9 procent van de bewoners en mantelzorgers geeft een 6,5 of lager met een gemiddeld cijfer van een 5,3. 54 procent geeft een 8 of hoger met een gemiddelde van een 8,6. De groep die een 8 of hoger gaf, gebruikt vaak de woorden ‘veel verschillende activiteiten’, ‘komen afspraken na’ en ‘vriendelijk personeel’. De groep die een 6,5 en lager gaf, zegt hetzelfde maar in negatieve zin.

Zelf kiezen
Ook zelf keuzes maken, is voor veel bewoners essentieel. Uit eerder onderzoek blijkt dat bewoners van verpleeghuizen regie heel belangrijk vinden (Patiëntenfederatie Nederland, 2016). Dat komt terug in de 70.000 waarderingen. Bewoners vinden het bijvoorbeeld fijn om zelf te bepalen wanneer en wat ze eten, wanneer ze opstaan en naar bed gaan en wanneer ze hulp krijgen bij douchen of wassen. Door met de bewoner en mantelzorger te praten over wensen en behoeften, maken medewerkers het verschil voor de bewoner.

De 70.000 waarderingen zijn een onderdeel van het project ‘Waardigheid en Trots, liefdevolle zorg voor onze ouderen’ van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Patiëntenfederatie Nederland zette in 2015 tot en met 2018 interviewteams in om met verpleeghuisbewoners en hun mantelzorgers te praten. Speciaal getrainde, onafhankelijke interviewers stelden gerichte vragen aan bewoners en mantelzorgers om zo een beeld te krijgen van hoe bewoners de zorg ervaren.

Norm voor personeelssamenstelling
Donderdag 20 december werd ook de contextgebonden norm voor de personeelssamenstelling in verpleeghuizen aangeboden aan het Zorginstituut Nederland. De norm helpt zorginstellingen inzicht te krijgen in wat voor hun bewonersgroep de juiste mix van personeelssamenstelling is voor wat bewoners belangrijk vinden in de zorg. Daartoe zijn normen gedefinieerd voor aandacht & aanwezigheid, kennis & deskundigheid en reflecteren & leren. Deze normen en instrumenten worden als samenhangend geheel aangeboden aan het Zorginstituut.



Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Patiëntenfederatie Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Bewoners waarderen verpleeghuiszorg iets beter
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 23 dec 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!