De fototentoonstelling is te bezichtigen tot 6 februari 2024 in de lange gang van het Radboudumc tijdens openingstijden

Op 8 januari opende het Radboudumc een fototentoonstelling over hiv en stigma. De tentoonstelling maakt onderdeel uit van het initiatief om het stigma rond hiv (humaan immunodeficiëntievirus) te doorbreken. De tentoonstelling is gemaakt door fotograaf Marjolein Annegarn. Zij leeft zelf met hiv. Mark Janssen, lid van de Raad van Bestuur, opende de tentoonstelling.

Uit recent onderzoek (2023) in twee grote ziekenhuizen in Nederland is aangetoond dat stigma onder zorgprofessionals hardnekkig blijft bestaan en zelfs toegenomen is. Stigma uit zich voornamelijk door een negatieve houding tegenover mensen die leven met hiv, overdreven preventieve maatregelen en angst van zorgprofessionals voor mogelijke besmetting tijdens het werk. Dit werd in een eerder onderzoek (2019) door Manon Marneef, verpleegkundig specialist hiv-zorg, onder zorgprofessionals in het Radboudumc ook aangetoond. 

Niet detecteerbaar = Niet overdraagbaar
Er leven in onze maatschappij en onder zorgprofessionals nog verouderde ideeën over overdraagbaarheid en risico’s als het gaat over hiv. Dat is echt niet meer de actuele stand van zaken. Als iemand met hiv goed behandeld wordt en de hiv-virusdeeltjes in het bloed niet meetbaar zijn, dan kan het virus niet meer worden overgedragen. We gebruiken in Nederland daarvoor de term N=N. Dat staat voor: Niet detecteerbaar (meetbaar) = Niet overdraagbaar. 

‘Deze boodschap willen wij uitdragen naar bezoekers en zorgprofessionals in ons ziekenhuis,’ zegt Karin Grintjes, verpleegkundig specialist hiv-zorg. ‘Het hiv-team, bestaande uit infectiologen en verpleegkundig specialisten, is in de week van wereld AIDS dag, 1 december, op diverse afdelingen binnen het Radboudumc in gesprek gegaan met zorgprofessionals over hiv, de actuele stand van zaken ten aanzien van behandeling en toekomstverwachtingen. Ook heeft het team aandacht gevraagd voor bewustwording rond stigma. Wij hopen met deze tentoonstelling het gesprek over hiv en de awareness over effecten van stigma gaande te houden.’ 

Tentoonstelling
Marjolein Annegarn heeft mensen met hiv onherkenbaar gefotografeerd, om juist hiermee te laten zien wat stigma doet met mensen als zij niet open kunnen of durven zijn over de hiv-status. De tentoonstelling is bedoeld om het bewustzijn te vergroten en het gesprek over hiv en stigma te openen.

De fototentoonstelling is te bezichtigen tot 6 februari 2024 in de lange gang van het Radboudumc tijdens openingstijden. 

Kijk hier voor meer informatie

Bron: Radboudumc


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Radboudumc
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Fototentoonstelling wil stigma rondom patiënten met hiv doorbreken
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 09 jan 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!