Onderzoeksgroep SYRCLE wint een van de eerste Cochrane-REWARD prijzen voor het terugdringen van verspilling in wetenschappelijk onderzoek.

Zij krijgen de prijs voor de inzet van systematic reviews om de kwaliteit van proefdieronderzoek te verhogen. De prijs is op 30 mei uitgereikt tijdens de vijfde wereldconferentie over wetenschappelijke integriteit in Amsterdam.

Het SYstematic Review Center for Laboratory animal Experimentation (SYRCLE) onderzoekt de toepassing van systematic reviews in proefdieronderzoek. Met een systematic review wordt op transparante wijze de literatuur van eerder uitgevoerde studies geanalyseerd om zo tot nieuwe inzichten te komen, zonder hiervoor nieuwe dierproeven te hoeven doen. Hierdoor komt bestaande en ontbrekende kennis beter in beeld en wordt dubbel onderzoek voorkomen.

Cochrane-REWARD prijst de bijdrage die systematic reviews leveren aan het verminderen van dierproeven, en de inzet die SYRCLE doet om de methode internationaal te promoten. Merel Ritskes-Hoitinga, hoogleraar Evidence-Based Laboratory Animal Science bij het Radboudumc, nam de prijs in ontvangst: “Het is een belangrijke internationale erkenning, zeker omdat het een prijs is vanuit de Cochrane Collaboration, die zich tot dusver alleen met klinische studies bezig hielden.”

Naast SYRCLE zijn twee Engelse initiatieven beloond met een prijs. Het National Institute for Health Research (NIHR) werd beloond voor een programma om de relevantie van onderzoekssubsidies te verhogen voor artsen en patiënten. Daarnaast kreeg het Core Outcome Measures in Effectiveness Trials Initiative een prijs voor de ontwikkeling van gestandaardiseerde uitkomstmaten voor klinisch onderzoek.

Cochrane
Cochrane is een internationale organisatie die zich inzet voor betere bewijsvoering in de medische wetenschappen en gezondheidszorg. Cochrane doet dit door informatie over bijvoorbeeld de effectiviteit van behandelingen toegankelijk te maken door systematic reviews. Oorspronkelijk lag de nadruk hierbij op mensgebonden onderzoek, maar de laatste tijd neemt de aandacht voor proefdieronderzoek toe.

REWARD
Vanuit tijdschrift The Lancet is de REWARD-campagne gestart om verspilling in de wetenschap tegen te gaan. Oorzaken van deze verspilling zijn bijvoorbeeld verkeerde onderzoeksprioriteiten en -methoden en onvolledig gepubliceerde resultaten. Het Radboudumc heeft in 2016 het REWARD-statement ondertekend. Om hier invulling aan te geven stimuleert het Radboudumc publicatie van negatieve onderzoeksresultaten in de Digital Research Environment, en geeft het meer aandacht in het onderwijs aan verspilling in onderzoek.

Bron: Radboudumc


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 28 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!