Het RIVM start binnenkort een landelijk onderzoek naar de bronnen van PFAS in particuliere eieren op andere plaatsen in Nederland

Het RIVM blijft adviseren om in de regio Zuid-Holland Zuid en de gemeente Altena geen particuliere eieren te eten. In deze eieren zit veel PFAS(Per- en polyfluoralkylstoffen). Dat blijkt uit de risicobeoordeling die het RIVM deed voor 31 locaties in deze regio. Het RIVM start binnenkort een landelijk onderzoek naar de bronnen van PFAS in particuliere eieren op andere plaatsen in Nederland.

Particuliere eieren komen van kippen die als hobby worden gehouden. Bijvoorbeeld in achtertuinen, moestuinen, dierenweitjes en zorg- en kinderboerderijen. Het RIVM heeft voor 31 locaties berekend hoeveel particuliere eieren mensen per week kunnen eten zonder over de gezondheidskundige grenswaarde van PFAS(Per- en polyfluoralkylstoffen) heen te gaan. Deze waarde geeft aan hoeveel PFAS mensen binnen mogen krijgen zonder dat dit gevolgen heeft voor de gezondheid.

Op basis van deze berekening handhaaft het RIVM het advies om geen particuliere eieren te eten in de regio Zuid Holland Zuid. Eieren van de markt en uit de winkel bevatten veel minder PFAS en kunnen wel gegeten worden.

Hoeveel PFAS komt via deze eieren in het lichaam?
Het eten van deze particuliere eieren levert een grote bijdrage aan de PFAS inname. Voor 22 locaties geldt dat mensen door het eten van 1 ei per week al meer PFAS binnenkrijgen dan de gezondheidskundige grenswaarde. Op 8 locaties gaat het om maximaal 1 tot 4 eieren per week. Op 1 locatie wordt de grenswaarde overschreden bij 15 eieren per week.

Wat betekent dit voor de gezondheid?
De risicobeoordeling vergelijkt de berekende inname van PFAS door het eten van particuliere eieren met de gezondheidskundige grenswaarde.  Als mensen minder PFAS binnenkrijgen dan de gezondheidskundige grenswaarde verwachten we geen effecten op de gezondheid.  Boven de gezondheidskundige grenswaarde neemt de kans op ziekte toe.  Hoe meer PFAS mensen binnenkrijgen en hoe langer dit duurt, hoe groter de kans op ziekte is. Daarom is het wenselijk om onder deze grenswaarde te blijven.

Het RIVM start landelijk onderzoek
Het is niet duidelijk waarom deze particuliere eieren veel PFAS bevatten. In de regio Zuid-Holland Zuid doen de gemeenten hier onderzoek naar. Ook buiten deze regio kunnen particuliere eieren veel PFAS bevatten. Het RIVM vindt het belangrijk om te achterhalen hoe de PFAS in eieren terechtkomt, zodat daar iets aan gedaan kan worden. Daarom gaat het RIVM landelijk onderzoek doen naar de bronnen van PFAS in particuliere eieren. De resultaten hiervan worden medio 2025 verwacht.

Meer informatie

Bron: RIVM


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: RIVM handhaaft advies: eet geen particuliere eieren in de regio Zuid-Holland Zuid en de gemeente Altena
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 31 mei 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!