Het blijkt dat sommige voedselcontactmaterialen die in papier en karton zitten, in het voedsel kunnen komen

Voedselcontactmaterialen zijn verpakkingsmaterialen voor levensmiddelen en gebruiksartikelen zoals pannen, servies en bakvormen. In deze materialen zitten per- en polyfluoroalkyl verbindingen (PFAS’en) omdat ze vet en water afstoten. Het blijkt dat sommige PFAS’en die in papier en karton zitten, in het voedsel kunnen komen. Op dit moment is er onvoldoende informatie beschikbaar om van deze PFAS’en een betrouwbare risicobeoordeling te maken. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu .

Behalve PFAS’en die zijn toegelaten voor gebruik in voedselcontactmateriaal, worden ook PFAS’en gevonden die niet in papier en karton gebruikt mogen worden. Dit zijn waarschijnlijk onzuiverheden in de stoffen waarmee papier en karton wordt behandeld. Ook kunnen het afbraakproducten zijn van andere PFAS’en.

Het RIVM beveelt aan te onderzoeken of de hoeveelheid PFAS’en die uit voedselcontactmaterialen in voeding kan komen, schadelijk is voor de gezondheid. In dit onderzoek moet de nadruk liggen op de stoffen in papier en karton en wat daaruit in voedsel kan terechtkomen. Het gaat dan vooral om PFAS’en zoals perfluoroctaanzuur (PFOA perfluoro octanoic acid ).

De wetgeving over toegestane stoffen in voedselcontactmaterialen in Europa is ingewikkeld en niet in alle landen hetzelfde. Het RIVM raadt aan deze wetgeving gelijk te maken. Het RIVM raadt ook aan om oude beoordelingen van PFAS’en opnieuw te beoordelen, omdat de afgelopen jaren de inzichten over de schadelijkheid van PFAS’en zijn veranderd

Download rapport: Per- and polyfluoroalkyl substances (PFASs) in food contact material


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Per- en polyfluoroalkyl verbindingen (PFAS’en) in voedselcontactmaterialen in kaart gebracht
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 15 apr 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!