In Nederland worden in (online) smartshops gedroogde bladeren en extracten van het kruid Salvia divinorum verkocht

Het gebruik van het kruid Salvia divinorum kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Zo is er bij gebruik kans op hallucinaties, onrust, verwardheid, verhoogde hartslag en bloeddruk en een psychose. Deze klachten kunnen al ontstaan bij de aanbevolen hoeveelheid, blijkt uit RIVM-onderzoek. Daarom adviseert het RIVM consumenten om Salvia divinorum niet te gebruiken.

Daarnaast adviseert het RIVM het ministerie van VWS (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport )om te overwegen om de verkoop van (kruidenpreparaten met) Salvia divinorum te beperken of te verbieden. Dit advies staat in een risicobeoordeling van het RIVM in opdracht van het ministerie. Hierbij is gekeken of dit product gezondheidsklachten kan veroorzaken.

Geestverruimend middel
In Nederland worden in (online) smartshops gedroogde bladeren en extracten van het kruid Salvia divinorum verkocht. Het wordt gebruikt als geestverruimend en stimulerend middel. Deze effecten worden veroorzaakt door de stof salvinorine A. 

De meeste mensen roken of verdampen de (gedroogde) bladeren of extracten. Daarnaast kun je er ook thee van zetten of op de blaadjes kauwen. 

Gewone salie (Salvia officinalis) wordt als keukenkruid gebruikt. Deze soort bevat geen salvinorine A en heeft geen hallucinerende effecten.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Gebruik kruid Salvia divinorum kan schadelijk zijn voor de gezondheid
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 07 sep 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!