Meldpunt laat een aantal van deze verhalen zien op vrijdag 13 september om 19.50 uur bij MAX op NPO 2

De eerste aflevering van het nieuwe seizoen van het MAX-programma Meldpunt start met aandacht voor genderongelijkheid in de zorg. Uit onderzoek blijkt dat artsen vrouwelijke patiënten anders behandelen dan mannen. Bij dezelfde klachten worden vrouwen minder vaak doorverwezen voor een lichamelijk onderzoek, zoals een echo of scan, dan mannen. Aangezien het mannelijk lichaam de standaard is voor medisch onderzoek, worden symptomen van vrouwen vaak niet gehoord en afgedaan als psychische klachten. De stichting Voices For Women deed een oproep naar ervaringsverhalen, waarop tienduizend vrouwen reageerden met schrijnende verhalen. Meldpunt laat een aantal van deze verhalen zien op vrijdag 13 september om 19.50 uur bij MAX op NPO 2.

Een typisch vrouwenkwaaltje, ‘het zal wel tussen de oren zitten’: dat horen vrouwen vaak tijdens het spreekuur. In Meldpunt is het verhaal te zien van Antoinetta Schutrups. Ze liep twintig jaar rond met onverklaarbare gezondheidsklachten. Ze werd na haar tweede zwangerschap steeds dikker, kreeg last van haar benen en leed aan haaruitval. Bij welke arts ze ook kwam, haar klachten werden niet serieus genomen en bestempeld als werkgerelateerd. Daarop wordt mevrouw Schutrups depressief en zelfs suïcidaal. Als een huisarts in opleiding haar doorverwijst naar een gynaecoloog, blijkt dat haar klachten niet ingebeeld zijn. Ze heeft een goedaardige tumor op haar hypofyse die haar hormoonhuishouding compleet verstoord. Met medicijnen zijn de klachten nu goed te behandelen. “Het was alsof er een sluier van mij afviel”, aldus Antoinetta Schutrups.  

Verreweg de meeste van de tienduizend binnengekomen ervaringsverhalen zijn hormoon gerelateerd. Veel klachten gaan ook over de schildklier, of hebben betrekking op het hart. Voices For Women wil met de meldingen verder onderzoek naar man-vrouw verschillen stimuleren. Elles de Bruin praat met oprichtster Mirjam Kaijer over wat vrouwen zelf kunnen met deze ervaringen.

Bron: Omroep Max