Moedermelk beschermt prematuren tegen complicaties, maar hun moeders hebben vaak onvoldoende of soms helemaal geen eigen melk

Sinds de start van de Nederlandse Moedermelkbank in 2011 is ruim 8.000 liter moedermelk gedoneerd aan te vroeg geboren baby’s van wie de moeder onvoldoende eigen moedermelk heeft. Inmiddels levert de Moedermelkbank donormelk aan alle 9 Neonatale Intensive Care Units (NICU’s) van Nederland. “Een mijlpaal”, volgens kinderarts-neonatoloog Chris van den Akker. “Voor deze kinderen is moedermelk, of in dit geval donormelk, van levensbelang: het verbetert hun kansen om te overleven door het risico op ernstige darmontstekingen en andere infecties te verkleinen.”

Het begon in Nederland in 2011 met een studie naar de effecten van donormelk bij prematuren die onvoldoende melk van hun eigen moeder konden krijgen, ten opzichte van kunstvoeding. Uit meerdere buitenlandse studies bleek dat moedermelk, of in dit geval donormelk, veel voordelen heeft. Moedermelk wordt niet alleen veel beter verdragen dan kunstvoeding, maar talloze essentiële stoffen uit moedermelk dragen bij aan de overlevingskansen van te vroeg geboren baby’s. Dit komt doordat hun immuunsysteem en darmen nog niet zijn volgroeid, waardoor ze veel kans hebben op darmontstekingen en infecties. De stoffen in moedermelk bleken de kansen op deze levensbedreigende infecties te verkleinen. Zelfs na het noodzakelijke pasteurisatieproces, waarin schadelijke bacteriën of virussen in de donormelk worden gedood, blijven er meer essentiële gunstige stoffen over in de donormelk, in vergelijking met kunstvoeding.

Stressvol
Moedermelk beschermt prematuren dus tegen complicaties, maar hun moeders hebben vaak onvoldoende of soms helemaal geen eigen melk. Van den Akker vertelt verder: “Moeders met een baby op de NICU kunnen zelf erg ziek zijn of medicatie krijgen waardoor ze geen of onvoldoende melk hebben voor hun baby."

"Daarnaast is het ontzettend stressvol als je kind op de NICU ligt, wat ook invloed kan hebben op de melkproductie van deze moeders. Door onze Moedermelkbank kunnen we deze baby’s volledig voeden met donormelk of de eigen moedermelk van moeder aanvullen met donormelk als dat niet voldoende blijkt.”

Bijna 10.000 prematuren gevoed
Inmiddels zijn er continu 30 tot 40 donoren actief voor de Moedermelkbank, wordt er jaarlijks bijna 1.000 liter melk opgehaald en levert de Moedermelkbank aan alle 9 NICU’s van Nederland. Van den Akker: “In de eerste dagen na de geboorte krijgen kinderen vaak minder dan 10 tot 20 milliliter melk per dag. We schatten dat er inmiddels bijna 10.000 prematuren in Nederland mee gevoed zijn, dankzij onze donoren.”

1.000e donor
Een andere mijlpaal voor de Moedermelkbank is de aanmelding van de 1000e donor sinds de start in 2011. Een bijzondere aanmelding, want de donor heeft zelf een te vroeg geboren tweeling die momenteel op de NICU van Amsterdam UMC verblijft. Vlak na de geboorte kregen haar baby’s ook donormelk omdat zij zelf op dat moment nog onvoldoende melk had. Anne Schoonderwoerd, coördinator van de Moedermelkbank: “Het komt af en toe voor dat vrouwen waarvan hun eigen kind met donormelk is gevoed, later - als ze wel voldoende melk hebben - besluiten om zelf donor te worden. Het overschot aan moedermelk doneren ze om daar weer andere te vroeg geboren baby’s mee te helpen.”
Om genoeg donormelk te hebben voor alle 9 NICU’s zijn er op continue basis donoren actief, maar daar zit natuurlijk verloop in. “We hebben dus altijd nieuwe donoren nodig. Sommige donoren helpen met in totaal 2 liter, anderen met soms meer dan 10 liter melk in een periode van maanden. Met elk beetje zijn we blij.”

Ook donor worden voor de Nederlandse Moedermelkbank? Lees er meer over op Moedermelkbank - Amsterdam UMC

Bron: Amsterdam UMC