(advertentie)

Hoogleraar Medische Onderwijskunde Olle ten Cate schonk 10.000 dollar horend bij een prestigieuze Amerikaanse prijs aan SheDecides, het fonds van minister Ploumen, minister voor Ontwikkelingssamenwerking.

Op 1 mei werd de cheque tijdens een feestelijke bijeenkomst overhandigd. De hoogleraar Medische Onderwijskunde en directeur Expertisecentrum voor Onderwijs en Opleiding ontving eind maart de John P. Hubbard award 2017 voor onderwijsvernieuwing in het ziekenhuis.

Olle ten Cate vindt SheDecides een goede bestemming om het geld aan te schenken. “Er is in de eerste plaats heel veel behoefte aan deze steun. Maar ook komt zo op een indirecte manier het Amerikaanse geld weer terug bij bestemmingen waaraan het ontnomen was.” Mevrouw Reina Buijs, plaatsvervangend directeur generaal Internationale Samenwerking, neemt de cheque in ontvangst.
Met het doorgeven van deze prijs voor onderwijskundige vernieuwing wil Ten Cate de onderwijsfunctie van deze hulporganisaties honoreren. “Bovendien heeft dat waar deze NGO’s voor staan ook alles te maken met gezondheidszorg, en er zit ook een opleidingcomponent aan.”

Minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking startte het internationale SheDecides initiatief om in actie te komen tegen het besluit van de Amerikaanse regering een streep te zetten door de financiering van hulporganisaties op het gebied van gezinsplanning (de zogenaamde Global Gag Rule). Deze maatregel slaat een gat van naar schatting 600 miljoen dollar in essentiële voorzieningen, zoals seksuele voorlichting, anti-conceptie, kraamzorg en (veilige) abortus.

John P. Hubbard award 2017
Ten Cate kreeg de John P. Hubbard Award vanwege zijn verdiensten op het gebied van assessment van medische studenten en specialisten in opleiding. Zijn inzichten hebben geleid tot het onderwijskundig model van Entrustable Professional Activities’ (EPA’s), activiteiten die het kenmerk hebben dat ze kunnen worden toevertrouwd als artsen in opleiding voldoende competent zijn. Met de introductie van het begrip EPA voltrekken zich nu wereldwijd veranderingen in het klinisch onderwijs.

De John P. Hubbard Award van de National Board of Medical Examiners in Philadelphia, Verenigde Staten wordt jaarlijks uitgereikt voor baanbrekend onderzoek op beoordeling van medisch studenten en specialisten in opleiding. Ten Cate kreeg op 30 maart 2017 een plakkaat en geldbedrag van 10.000 dollar uit handen van president Peter J. Katsufrakis van de National Board of Medical Examiners (NBME) in Philadelphia.

Bron: UMC Utrecht

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Datum: 2021-05-12