Vaak wordt een uitstulping van de grote lichaamsslagader, een aneurysma, pas ontdekt als het te laat is.

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), de TU Delft en het Maastricht UMC+ willen daar verandering brengen. Ze kregen van de Hartstichting bijna een miljoen euro subsidie voor een methode om zo’n aneurysma eerder te ontdekken.

“In veel gevallen wordt een aneurysma pas ontdekt als het uitscheurt en de patiënt overlijdt aan de gevolgen daarvan. En als mensen het ziekenhuis halen, overlijdt circa 40% alsnog op de operatietafel”, legt LUMC-hoogleraar Radiologie Hildo Lamb uit. Samen met MRI-fysicus Jos Westenberg, cardioloog Arthur Scholte en het onderzoeksteam zal een methode worden ontwikkeld om dit onheil voor te zijn. Op basis van computermodellen wordt berekenend hoe groot de kans is op een aorta aneurysma, in combinatie met MRI gemeten driedimensionale bloedstroming en aortavaatwand eigenschappen.

Aneurysma's voorspellen

Hiervoor gebruiken de onderzoekers informatie die er eigenlijk al is. “In het ziekenhuis maken we ontzettend veel CT- en MRI-scans, maar we gebruiken eigenlijk maar een deel van de informatie hieruit. In de RADAR-studie gaan we oude scans gebruiken en koppelen we de gegevens hieruit aan een nieuwe hightech MRI van deze patiënten.” Op die manier hopen de onderzoekers uit te vinden welke informatie uit een scan voorspellend is voor het ontstaan, de toename in omvang en complicaties van een aorta-aneurysma. Zegt het bijvoorbeeld iets over hoe hard het bloed stroomt of hoe groot de druk op de wand van het bloedvat is? Of hoe de wand van de aorta eruit ziet?

Steeds slimmere scanners

Met de uitkomsten hopen de onderzoekers risicogevallen voor een aneurysma er in een vroeg stadium uit te pikken. Diegenen kunnen vervolgens streng worden gevolgd en worden indien nodig eerder behandeld om een uitscheuring van de aorta te voorkomen. In de toekomst gaat het misschien nog wel verder, denkt Lamb. “Ik denk dat scanners steeds slimmer zullen worden. Ik hoop dat we straks automatisch voor iedereen die een scan ondergaat - of het nou wel of niet specifiek voor de aorta is - kunnen bepalen wat het risico is op een levensbedreigend aneurysma. Zo maken we nog veel beter gebruik van alle informatie die een CT- of MRI-scan te bieden heeft.”

Bron: LUMC


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 20 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!