Iedereen die meer wil weten over biotechnologie kan terecht op de website van het RIVM  www.biotechnologie.rivm.nl

De ontwikkelingen in de biotechnologie gaan razendsnel. Bij moderne biotechnologie wordt de genetische code (het DNA) van organismen met behulp van hedendaagse technieken aangepast. Iedereen die hierover meer wil weten kan vanaf nu terecht op de RIVM website www.biotechnologie.rivm.nl.

Bekijk de website over biotechnologie.

Het toepassingsbereik van biotechnologie is enorm – van voedingsstoffen, medische diagnostiek tot sensoren die vervuiling kunnen meten. Sinds 50 jaar kunnen we stukjes van deze DNA-code vervangen en zo het genoom - dat is al het DNA van een organisme, zoals een plant, bacterie of dier - aanpassen. Zo kunnen we eigenschappen van zo'n organisme veranderen.

Bacterie die insuline produceert
Tegenwoordig kan het DNA van een bacterie zodanig aangepast worden dat deze insuline produceert. En kan het DNA van gewassen zodanig  aangepast worden zodat ze resistent zijn tegen insectenvraat, extra voedingsstoffen produceren of ongevoelig worden voor droogte. Ook kunnen onderzoekers ziekmakende fouten in het DNA van mensen opsporen en met nieuwe technieken kunnen die fouten hersteld worden

Het RIVM is betrokken bij het beoordelen van de veiligheid van genetisch gemodificeerde organismen (GGO’s) en verleent de vergunningen voor het werken met GGO's. Door de kennis van en over de risicobeoordelingen en compleet inzicht in vergunningen heeft het RIVM goed zicht op de biotechnologieactiviteiten die in Nederland plaatsvinden.

Signalerende taak
Het RIVM heeft dan ook een belangrijke signalerende adviserende taak richting de verschillende ministeries. Uitgangspunt hierbij is een verantwoorde ontwikkeling en toepassing van moderne biotechnologische technieken. Hierbij heeft het RIVM oog voor zowel de kansen voor nieuwe toepassingen als aspecten rond gezondheid en veiligheid van mens en milieu.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: RIVM lanceert publiekswebsite over biotechnologie
  • Datum: 14 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!