Uit het onderzoek blijkt dat het veranderen van de vergoeding geen negatieve invloed heeft gehad op het gebruik van maagzuurremmers patiënten.

In 2012 is de vergoeding voor kortdurend gebruik van maagzuurremmers afgeschaft. Uit cijfers van het Nivel blijkt dat patiënten met een verhoogd risico op maagbloedingen deze middelen nog even vaak gebruiken en er niet meer maagbloedingenvoorkomen. Deze bevindingen verschenen onlangs in het wetenschappelijke tijdschrift Frontiers in Public Health.

Uit het onderzoek blijkt dat het veranderen van de vergoeding geen negatieve invloed heeft gehad op het gebruik van maagzuurremmers  patiënten. Twee jaar na invoering van de nieuwe vergoedingsregels is er zelfs een toename te zien in het gebruik van maagzuurremmers bij patiënten die een verhoogd risico hebben op het krijgen van maagbloedingen.

Naast de toename in het gebruik van maagzuurremmers is er in dezelfde periode een afname van het aantal ziekenhuisopnames te zien voor maagbloedingen. De maatregel om maagzuurremmers in mindere mate te vergoeden lijkt daarmee ook op het aantal maagbloedingen geen negatieve effecten te hebben.

Afschaffen vergoeding
Oudere patiënten die een pijnstiller zoals diclofenac of aspirine krijgen, moeten daarnaast maagzuurremmers gebruiken om hun maag te beschermen. Anders lopen zij meer kans op een maagbloeding. Vanaf 2012 krijgen deze hoogrisico-patiënten hun eerste recept voor een maagzuurremmer niet meer vergoed. De afschaffing van deze vergoeding kost ze eenmalig ongeveer 12 euro. Patiënten zonder hoog risico op een maagbloeding moeten een maagzuurremmer altijd zelf betalen.
 
Onderzoek
Nivel-onderzoekers analyseerden gegevens uit elektronische patiëntendossiers uit 500 huisartsenpraktijken uit NIVEL Zorgregistraties in de periode 2010 t/m 2013 en gegevens uit het DBC Informatie Systeem (DIS) uit dezelfde periode. Met behulp van de gegevens uit NIVEL Zorgregistraties bekeken zij het gebruik van maagzuurremmers bij patiënten met een verhoogd risico op maagklachten over de tijd. Met behulp van de gegevens uit DIS brachten zij het aantal ziekenhuisopnames voor maagbloedingen in kaart.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NIVEL
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Stoppen vergoeding maagzuurremmers verloopt zonder extra maagbloedingen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 09 mrt 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!