Nierschade is te beperken met adequate en tijdige behandeling
Patiënten met diabetes type 2 en nierschade hebben beduidend meer ziekenhuisopnames voor hart- en vaatziekten en een hogere sterftekans dan mensen zonder diabetes én dan patiënten met diabetes maar zonder nierschade. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel, waarin we medische gegevens uit patiëntendossiers van de huisarts hebben gecombineerd met gegevens over medisch-specialistische zorg en met sterftestatistieken. Nierschade is te beperken met adequate en tijdige behandeling.
Nederland telt ongeveer een miljoen patiënten met type 2 diabetes mellitus. Door schade aan bloedvaten en zenuwweefsel treden bij deze patiënten op den duur vaak complicaties op, zoals hart- en vaatziekten en nierfunctiestoornissen. Ruim een derde van de patiënten met type 2 diabetes heeft nierschade en dat gaat gepaard met een verhoogd risico op (vroegtijdig) overlijden, hart- en vaatziekten en eindstadium nierfalen.
Nierschade bij diabetes type 2 is te voorkomen
Omdat door goede behandeling nierschade te beperken is, geven de resultaten uit dit onderzoek een indruk van potentieel te voorkomen complicaties bij optimale behandeling van patiënten met diabetes type 2. Dit bestaat uit het goed behandelen van een hoge bloedsuikerspiegel en/of hoge bloeddruk en het beperken van eiwitverlies in de urine.
Cijfers ziekenhuisopname en sterfte bij diabetes type 2
- Patiënten met type 2 diabetes en nierschade hebben een 1,4 keer hogere kans op een opname voor een beroerte.
- Voor hartfalen en een hartinfarct is deze kans respectievelijk 2,9 en 1,5 keer hoger dan mensen zonder diabetes. Per 10.000 patiënten met diabetes mellitus type 2 en nierschade overlijden jaarlijks zo’n 650 patiënten, waarvan ongeveer 210 aan hart- en vaatziekten en 30 aan nierziekten.
- Op de 10.000 patiënten kregen 4 een niertransplantatie en 52 een dialyse. Het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen neemt, net als het aantal dialyses en niertransplantaties, toe met de ernst van de nierschade.
Over het onderzoek
Er is gebruikgemaakt van huisartsenregistraties uit Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn en van gegevens van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) met betrekking tot gegevens over ziekenhuisopnames, nierfunctievervangende behandelingen en sterfte. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Bayer B.V.