Medicijngebruikers die in 2017 vaker een apotheek bezochten, ging 82% trouw naar dezelfde apotheek

Van de medicijngebruikers die in 2017 meer dan eens een apotheek bezochten, ging 82% trouw naar dezelfde apotheek. Als medicijngebruikers meerdere apotheken bezochten, was dat meestal een wijkapotheek en een poliklinische apotheek. Dit meldt de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.

Ongeveer één op de vijf personen die in 2017 een receptgeneesmiddel gebruikten, ging maar één keer naar een apotheek. De overige geneesmiddelgebruikers kwamen vaker per jaar in een apotheek. Van hen ging 82% alle keren naar dezelfde apotheek, 16% naar twee verschillende apotheken en 2% naar drie of meer apotheken.

Pseudoniemen
De SFK heeft deze berekeningen voor het eerst kunnen uitvoeren omdat de SFK sinds kort over patiëntpseudoniemen beschikt. Deze pseudoniemen – een langgekoesterde wens van de SFK – stellen de SFK in staat om onder meer op anonieme wijze patiënten die verschillende apotheken bezoeken toch als dezelfde persoon te beschouwen.

De SFK past de pseudoniemen eveneens toe bij de berekeningen ten behoeve van de kwaliteitsindicatoren. Om over deze patiëntpseudoniemen te kunnen beschikken, heeft de SFK samenwerking gezocht met ZorgTTP. Dat is een zogeheten Thrusted Third Party (TTP), ook wel digitale notaris genoemd.

Twee verschillende apotheken
Als mensen twee verschillende apotheken bezochten, ging het in 44% van de gevallen om zowel een wijkapotheek als een poliklinische apotheek. 41% van de mensen die twee verschillende apotheken bezochten, ging naar twee wijkapotheken. In ruim de helft van die gevallen lagen die wijkapotheken bij elkaar in de buurt. Dat wil zeggen dat de eerste drie cijfers van de postcode overeenkomen. Door de rest werden wijkapotheken bezocht die verder van elkaar lagen.

Daarvoor zijn verschillende verklaringen. Zo kan iemand in de loop van het jaar verhuizen naar een andere regio, of zowel een apotheek bij het woonadres als bij een verder weggelegen werkadres bezoeken. Ook kan een tijdelijk verblijf elders in het land, bijvoorbeeld vanwege vakantie, een verklaring zijn.

De combinatie van een wijkapotheek en een dienstapotheek – hierop zijn patiënten buiten de reguliere openingstijden doorgaans aangewezen – kwam voor bij 12% van de mensen die twee verschillende apotheken bezochten. Bij de resterende 3% betrof het andere combinaties.

Stedelijkheid
Het blijkt dat in stedelijke gebieden medicijngebruikers vaker naar verschillende apotheken gaan dan in minder stedelijke gebieden. Dit hangt ongetwijfeld samen met een grotere apotheekdichtheid en apotheekkeuze in de steden. In zeer sterk stedelijk gebied (CBS-categorieën), gaat slechts 73% van de gebruikers met meerdere apotheekbezoeken uitsluitend naar één apotheek. Dit percentage loopt op naarmate de verstedelijking afneemt.

In sterk stedelijke gebieden geldt dit voor 80% en voor 84% in gebieden met matige verstedelijking. In weinig en niet-stedelijke gebieden gaat het om respectievelijk 91% en 92


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : SFK
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Ruim 80% medicijngebruikers bezoekt slechts één apotheek
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 29 mrt 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!