In 2021 kreeg bijna de helft (49%) van alle kinderen en jongeren tot 18 jaar minstens eenmaal een verstrekking  via een openbare apotheek

Openbare apotheken verstrekten in 2021 aan bijna de helft van alle kinderen tot 18 jaar een receptgeneesmiddel. Waar jonge kinderen vaker amoxicilline, salbutamol en hydrocortison gebruiken, is dit voor tieners vooral de pil, desloratadine en methylfenidaat. Dat schrijft de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.

In 2021 kreeg bijna de helft (49%) van alle kinderen en jongeren tot 18 jaar minstens eenmaal een verstrekking van een receptplichtig geneesmiddel via een openbare apotheek. Omdat het geneesmiddelgebruik van kinderen niet gelijk is, hanteert de SFK de volgende indeling: 0-1 jaar voor de allerjongsten, 2-10 jaar voor peuters en kinderen die naar de basisschool gaan, en 11-17 jaar voor tieners en middelbare scholieren. 

Voor de allerkleinsten van 0 en 1 jaar lag het aandeel kinderen met een receptmiddel met 56% boven het gemiddelde, terwijl dit voor de groep 2-10-jarigen eronder lag (47%). Het aandeel van de 11-17-jarigen bedroeg precies 50%. Absoluut gezien is het antibioticum amoxicilline met 184.000 gebruikers het meest gebruikte middel onder de 18 jaar, maar dit geldt niet voor alle leeftijdsgroepen.

Rekening houdend met het aantal kinderen per groep is bij de 0- en 1-jarigen amoxicilline koploper. Per 1000 kinderen in deze leeftijdsgroep wordt dit middel door 166 kinderen gebruikt. Luchtwegverwijder salbutamol en hydrocortisonzalf of -crème, toegepast bij de behandeling van constitutioneel eczeem, worden in deze groep door 100 op de 1000 kinderen gebruikt. Verder wordt fusidinezuur voor op de huid, tegen huidinfecties zoals krentenbaard en ontstoken eczeem, met 81 gebruikers per 1000 0- en 1-jarigen relatief veel gebruikt.

Ook onder peuters en kinderen in de basisschoolleeftijd zijn amoxicilline (74 per 1000), fusidinezuur (73 per 1000) en salbutamol (65 per 1000) de meest gebruikte middelen.

Daarnaast zijn er naar verhouding ook veel gebruikers van desloratadine, een anti-allergiemedicijn (58 per 1000). Typische middelen voor tieners zijn de anticonceptiepil oestrogeen met levonorgestrel (80 gebruikers per 1000 11-17-jarigen), desloratadine (70 per 1000) en het ADHD-middel methylfenidaat (51 per 1000). Koploper amoxicilline wordt juist maar weinig gebruikt door tieners (16 per 1000).


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: SFK
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : SFK
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Amoxicilline telt meeste jonge gebruikers
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 30 juni 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!