Uit de declaraties die apothekers in het eerste kwartaal van 2018 bij verzekeraars indienden, blijkt dat 5,1% van de apotheekbezoekers een andere verzekeraar had dan in 2017
Rond de jaarwisseling 2017-2018 wisselden 5,1% van de apotheekbezoekers van verzekeraar. Dit percentage ligt iets hoger dan het jaar daarvoor. Mensen die in 2017 hun eigen risico opmaakten, wisselen minder vaak van verzekeraar. Alhoewel er nog steeds een sterke regionale dominantie van de grootste zorgverzekeraar is, neemt deze licht af. Dat meldt de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.
Uit de declaraties die apothekers in het eerste kwartaal van 2018 bij verzekeraars indienden, blijkt dat 5,1% van de apotheekbezoekers een andere verzekeraar had dan in 2017. Dit percentage ligt iets hoger dan een jaar geleden toen 4,6% overstapte naar een andere verzekeraar. Bij beide percentages gaat het om een overstap naar een ander verzekeraarsconcern.
Het aantal mensen dat een andere verzekeraar kiest, ligt in werkelijkheid hoger omdat verzekerden ook binnen een concern van verzekeraar of polis kunnen wisselen. De SFK heeft geen zicht op het aantal overstappers per polis, maar wel op het UZOVI-niveau. Het gemiddelde aandeel overstappende apotheekbezoekers op dat niveau kwam in 2017 uit op 5,6%.
Verzekerden van Promovendum, National Academic en Besured zijn buiten beschouwing gelaten. De nieuwe verzekeraar iptiQ heeft deze labels van VGZ overgenomen. Daardoor stapten de verzekerden niet over, maar wisselden wel van concern.
Eigen risico
In de rapportage Verzekerden in beeld 2018 meldt Vektis dat 5,5% van alle verzekerden op concernniveau van verzekeraar wisselden. Dit percentage is daarmee licht hoger dan het overstappercentage onder apotheekbezoekers. Uit de declaratiegegevens blijkt dat het percentage overstappers afneemt naarmate de uitgaven aan genees- en hulpmiddelen toenemen.
Bij de apotheekbezoekers die in 2017 minder dan € 100 uitgaven lag het overstappercentage op 6,5. Bij apotheekbezoekers die op basis van een SFK-inschatting hun verplichte eigen risico volmaakten, daalde dit tot 4,2%. Alhoewel zorgverzekeraars voor de basispolis een acceptatieplicht hebben, geldt dit niet voor een eventuele aanvullende verzekering. Omdat het niet bij de SFK bekend is of mensen een aanvullende verzekering hebben, kan de SFK niet nagaan of dit een belemmering vormt bij het overstappen.
Concetratie
De regionale dominantie van de grootste zorgverzekeraar neemt licht af. Het marktaandeel van de grootste verzekeraar daalde voor de gemiddelde apotheek van 50% in 2017 naar 47% in 2018. Toch ligt het marktaandeel van de grootste verzekeraar in de meeste regio’s ruim boven de 40% en zijn de contouren van de voormalige ziekenfondsen in de regio nog altijd sterk zichtbaar. Bovendien volgt de een na grootste verzekeraar meestal op gepaste afstand. Alleen in de regio’s Midden-Brabant en Noord-Limburg wordt VGZ op de voet gevolgd door CZ en in de regio Amstelland/Meerlanden is Zorg en Zekerheid maar net groter dan Zilveren Kruis.