De RVS geeft als advies aan apothekers dat zelf bereiden van medicijnen een goed tegenwicht kan bieden aan te dure geneesmiddelen
Apothekers kunnen door zelf geneesmiddelen te bereiden een tegenwicht bieden aan te dure geneesmiddelen. Dit stelt KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent bij de aanbieding van het advies ‘Beter, sneller, goedkoper’ van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) aan minister Bruno Bruins voor Medische Zorg op 9 november. In het advies pleit de RVS voor het stimuleren van apotheekbereidingen.
Als voorbeeld noemt Klein Nulent het veelbesproken geneesmiddel Orkambi, dat onlangs na harde onderhandelingen tussen fabrikant en overheid tot het basispakket werd toegelaten. “Een apotheker kan dit bereiden. Veilig, kwalitatief goed en tegen een veel lagere prijs. Ook veel lager dan de fabrikant in tweede instantie met de minister is overeengekomen. Hiermee kunnen we helpen om geneesmiddelen toegankelijk te maken voor patiënten.”
Klein Nulent pleit voor een voorspelbaar en stabiel investeringsklimaat voor de bereidende apotheker. In Nederland zijn er nu zo’n 350 apotheken die op maat medicijnen voor hun patiënten bereiden. Mede door lage vergoedingen zijn in de loop der jaren apotheken gestopt met deze activiteit. Klein Nulent: “Er is een apotheker die de bereidingsunit in stand kan houden dankzij de tramadolcapsules voor de chihuahua. Daarvoor kan ze een kostendekkend tarief vragen. We hebben in Nederland meer over onze chihuahuas dan voor onze pasgeboren baby’s.”
De voorzitter van de KNMP grijpt het rapport aan om nogmaals te pleiten voor een persoonlijke gezondheidsomgeving en betere informatieuitwisseling tussen de eerste en tweede lijn. “Op dit moment zijn er nog te veel medicatiegerelateerde ziekenhuisopnames. Een van de oorzaken is dat apothekers over te weinig gegevens beschikken. Nierfunctiewaarden bijvoorbeeld. Hoewel het wettelijk verplicht is om afwijkende nierfunctiewaarden actief aan apothekers te melden, gebeurt dat in de praktijk nog te weinig.”
Het RVS-rapport is gemaakt in opdracht van de voormalig minister Edith Schippers. Zij vroeg de RVS onderzoek te doen naar de efficiëntie van de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen en alternatieve ontwikkelmodellen.