De RVS geeft als advies aan apothekers dat zelf bereiden van medicijnen een goed tegenwicht kan bieden aan te dure geneesmiddelen

Apothekers kunnen door zelf geneesmiddelen te bereiden een tegenwicht bieden aan te dure geneesmiddelen. Dit stelt KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent bij de aanbieding van het advies ‘Beter, sneller, goedkoper’ van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) aan minister Bruno Bruins voor Medische Zorg op 9 november. In het advies pleit de RVS voor het stimuleren van apotheekbereidingen.

Als voorbeeld noemt Klein Nulent het veelbesproken geneesmiddel Orkambi, dat onlangs na harde onderhandelingen tussen fabrikant en overheid tot het basispakket werd toegelaten. “Een apotheker kan dit bereiden. Veilig, kwalitatief goed en tegen een veel lagere prijs. Ook veel lager dan de fabrikant in tweede instantie met de minister is overeengekomen. Hiermee kunnen we helpen om geneesmiddelen toegankelijk te maken voor patiënten.”

Klein Nulent pleit voor een voorspelbaar en stabiel investeringsklimaat voor de bereidende apotheker. In Nederland zijn er nu zo’n 350 apotheken die op maat medicijnen voor hun patiënten bereiden. Mede door lage vergoedingen zijn in de loop der jaren apotheken gestopt met deze activiteit. Klein Nulent: “Er is een apotheker die de bereidingsunit in stand kan houden dankzij de tramadolcapsules voor de chihuahua. Daarvoor kan ze een kostendekkend tarief vragen. We hebben in Nederland meer over onze chihuahuas dan voor onze pasgeboren baby’s.” 

De voorzitter van de KNMP grijpt het rapport aan om nogmaals te pleiten voor een persoonlijke gezondheidsomgeving en betere informatieuitwisseling tussen de eerste en tweede lijn. “Op dit moment zijn er nog te veel medicatiegerelateerde ziekenhuisopnames. Een van de oorzaken is dat apothekers over te weinig gegevens beschikken. Nierfunctiewaarden bijvoorbeeld. Hoewel het wettelijk verplicht is om afwijkende nierfunctiewaarden actief aan apothekers te melden, gebeurt dat in de praktijk nog te weinig.”

Het RVS-rapport is gemaakt in opdracht van de voormalig minister Edith Schippers. Zij vroeg de RVS onderzoek te doen naar de efficiëntie van de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen en alternatieve ontwikkelmodellen.

Lees het RVS-rapport


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : KNMP
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: KNMP ziet in RVS-rapport pleidooi voor bereidend apotheker
  • Datum: 26 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!