Verenso is verheugd dat de minister in het programmaplan aangeeft te werken aan het onderbrengen van de medische zorg en behandeling door de specialist ouderengeneeskunde in de Zorgverzekeringswet.

Maandag 18 juni bracht VWS-minister Hugo de Jonge het programma Langer Thuis uit. Verenso-voorzitter Nienke Nieuwenhuizen is verheugd dat de minister erkent dat de expertise van de specialist ouderengeneeskunde van groot belang is voor kwetsbare ouderen die nog thuis wonen. Nieuwenhuizen: “De minister stelt in het programma dat de specialist ouderengeneeskunde specifieke expertise heeft die voorheen alleen in verpleeghuizen beschikbaar was en dat deze kennis ook in de wijk essentieel is nu er meer ouderen thuis wonen.” Naar verwachting wonen er in 2030 1 miljoen kwetsbare ouderen thuis. Uit onderzoek blijkt dat een specialist ouderengeneeskunde opname van kwetsbare ouderen in een ziekenhuis of verpleeghuis kan voorkómen of uitstellen. Dit bespaart veel leed voor de kwetsbare ouderen en scheelt ook veel geld.

In het VWS-programma Langer Thuis wordt gesteld dat er de komende kabinetsperiode extra geld beschikbaar is gesteld om de expertise van de specialist ouderengeneeskunde in de eerste lijn en in de verbinding naar de spoedzorg in te kunnen zetten. Dat is zeer goed nieuws aangezien er nu nog veel financiele drempels zijn die zorgen dat mensen niet de zorg en behandeling krijgen die ze
nodig hebben.

Verenso is verheugd dat de minister in het programmaplan aangeeft te werken aan het onderbrengen van de medische zorg en behandeling door de specialist ouderengeneeskunde in de Zorgverzekeringswet. Nieuwenhuizen: “Wij werken al langere tijd aan een passende financiering van specialisten ouderengeneeskunde in de Zorgverzekeringswet, zodat ook kwetsbare ouderen die
thuis wonen gemakkelijk de medische zorg van een specialist ouderengeneeskunde kunnen ontvangen.”

Het programma Langer Thuis is onderdeel van het Pact voor de Ouderenzorg, net als het programma Thuis in het Verpleeghuis, waar de specialist ouderengeneeskunde uiteraard ook een belangrijke rol vervult. Verenso was een van de vele ondertekenaars van het pact. Nieuwenhuizen: “Wij tekenden dit pact omdat het bijdraagt aan het verder vormgeven van de zorg voor de kwetsbaarsten van de kwetsbaren, binnen en buiten het verpleeghuis en los van alle systemen. Een pact, verschillende VWS-programma’s en verschillende zorgakkoorden zijn zeker zinvol, maar we moeten wel integraal blijven denken. Want alleen als we domeinoverstijgend en
gemeenteoverstijgend blijven denken en werken, krijgen de kwetsbaarsten van de kwetsbaren de zorg die zij nodig hebben, ongeacht waar zij verblijven. Dat willen wij eigenlijk toch allemaal?” 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Verenso
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Specialist ouderengeneeskunde, ook voor thuiswonende kwetsbare ouderen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 19 jun 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!