Jakavi een geneesmiddel dat gebruikt wordt door mensen met een zeldzame vorm van beenmergkanker, myelofibrose.

Een beperkte partij van het middel Jakavi (15 milligram) wordt tot op patiëntniveau teruggeroepen. Dat heeft groothandel Fisher Farma besloten in overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Een andere groothandel in Duitsland heeft ontdekt dat er vervalsingen van Jakavi in omloop zijn. Een deel van de vervalsingen is waarschijnlijk ook al bij Nederlandse patiënten terechtgekomen.

Het is met zekerheid vastgesteld dat het doosje en de blister vervalst is. Het is nog niet duidelijk of ook de tabletten vervalst zijn. Daarvoor is nader onderzoek nodig. Maar de kwaliteit en veiligheid van het geneesmiddel kan niet meer gegarandeerd worden. Daarom is besloten een partij van het middel Jakavi terug te roepen. Daarmee zijn de risico’s voor de patiënten weggenomen.

Om welk product gaat het precies?
Jakavi een geneesmiddel dat gebruikt wordt door mensen met een zeldzame vorm van beenmergkanker, myelofibrose. Het gaat om een beperkte groep patiënten. Jakavi wordt alleen op recept verstrekt, via apotheken in het ziekenhuis. Patiënten krijgen het middel vaak mee naar huis.

Jakavi is verkrijgbaar in tabletten van 5, 10, 15 en 20 milligram. Er zijn alleen vervalste verpakkingen van 15 milligram aangetroffen. Bovendien zijn er voldoende andere partijen van Jakavi 15 mg beschikbaar. De inspectie verwacht dan ook niet dat er een tekort zal ontstaan.

De terugroepactie gaat om de volgende partij, met een van de volgende partijnummers:

SM018/BA
SM018/BB
SM018/BC
SM018/BD
SM018/BE
SM018/BF
SM018/BG

Wat moet ik doen?

Voor patiënten
Als u Jakavi 15 mg met een van de betrokken partijnummers hebt ontvangen, dan zal uw apotheker of behandelaar contact met u opnemen. U kunt het geneesmiddel omruilen bij uw ziekenhuisapotheek. Als u zich zorgen maakt, kunt u zich wenden tot uw behandelaar.

Als u in het bezit bent van Jakavi met een ander partijnummer, dan is er geen reden tot bezorgdheid. U kunt ervan uitgaan dat er met uw product niets aan de hand is.

Voor apothekers
Ga na welke patiënten dit product ontvangen hebben en neem contact op met hen om het product om te ruilen. Controleer uw voorraad op product met het betrokken partijnummer en retourneer alle betrokken verpakkingen naar groothandel Fisher Pharma.

Voor groothandels
Ga na of u product van de betrokken partij op voorraad hebt en retourneer deze aan Fisher Farma.

Het is voor het eerst dat de inspectie tot op patiëntniveau geneesmiddelen terugroept vanwege een vervalsing. Het komt dus niet vaak voor. Toch is het goed dat er binnenkort een nog strengere controle komt op vervalste geneesmiddelen. Vanaf 9 februari moet van de meeste geneesmiddelen ieder doosje een unieke code hebben. In een Europese databank kan dan op ieder moment de echtheid van het product gecontroleerd worden.

Lees hier verder: Veiligheidskenmerken geneesmiddelen


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Terugroepactie Jakavi (15mg) wegens vervalsing
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 24 okt 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!