Tijdelijke wijziging in voorwaarden voor collegiaal doorleveren van bepaalde eigen bereidingen door apothekers

Tijdens deze coronacrisis is er behoefte aan kant en klare geneesmiddelen die kunnen worden toegediend in grotere hoeveelheden. Dit ontlast de artsen en verpleegkundigen omdat zij hierdoor minder handelingen hoeven te verrichten. De inspectie heeft daarom tijdelijk de voorwaarden gewijzigd. Apothekers mogen een doorgeleverde bereiding als startmateriaal gebruiken voor bepaalde producten. Hierdoor wordt het mogelijk om producten uit halffabrikaat (groter volume) sneller gereed te maken voor directe toediening bij de patiënt.

Door het grote aantal patiënten in ziekenhuizen, verpleeghuizen en in de extramurale zorg, worden er tijdens deze pandemie veel medicijnen gebruikt. Er is bijvoorbeeld behoefte aan 50 en 100 ml voorgevulde spuiten, cassettes, pompsystemen en infusiezakken. Naast in een fabriek bereide geregistreerde geneesmiddelen, kunnen ook apothekers deze producten zelf maken uit geregistreerde geneesmiddelen, uit grondstof of uit zogenaamde halffabricaten (niet-geregistreerde en geregistreerde).

Onder strikte voorwaarden staat de IGJ het collegiaal doorleveren van eigen bereidingen door apothekers  toe. Die voorwaarden zijn neergelegd in de Circulaire 'Handhavend optreden bij collegiaal doorleveren van eigen bereidingen door apothekers' van de inspectie.

Deze tijdelijke aanpassing is geldig tot 1 juli 2020. Daarnaast blijven alle vigerende wet- en regelgeving zoals de Geneesmiddelenwet, Regeling Geneesmiddelenwet en voorwaarden Circulaire, behoudens de genoemde specifieke tijdelijke voorwaarden, onverkort van kracht. Ook benadrukt de inspectie dat deze maatregel uitsluitend betrekking heeft op situaties, waarbij geregistreerde alternatieven niet adequaat kunnen worden toegepast

Documenten
Tijdelijke aanpassing tot 1 juli 2020 van voorwaarden collegiaal doorleveren van eigen bereidingen door apothekers 
Circulaire 'Handhavend optreden bij collegiaal doorleveren van eigen bereidingen door apothekers'


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Tijdelijke wijziging in voorwaarden voor collegiaal doorleveren van bepaalde eigen bereidingen door apothekers
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 02 mei 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!