Ook op de middelbare school komt hoofdluis voor

De herfstvakantie is weer voorbij. En dat betekent luizen pluizen op de basisschool. Maar ook op de middelbare school komt hoofdluis voor. Uit een peiling die het RIVM uitvoerde bleek namelijk dat afgelopen september ongeveer 2 op de 100 jongeren tussen 12 en 18 jaar hoofdluis had. Heb je hoofdluis, laat het anderen dan weten, want hoofdluis verspreidt zich razendsnel!

De herfstvakantie is weer voorbij. En dat betekent luizen pluizen op de basisschool. Maar ook op de middelbare school komt hoofdluis voor. Uit een peiling die het RIVM uitvoerde bleek namelijk dat afgelopen september ongeveer 2 op de 100 jongeren tussen 12 en 18 jaar hoofdluis had. Heb je hoofdluis, laat het anderen dan weten, want hoofdluis verspreidt zich razendsnel!

Controleren
Wil je hoofdluis voorkomen, dan is het belangrijk om regelmatig te controleren. Zo kun je hoofdluis al vroeg ontdekken en kun je er gemakkelijker iets tegen doen. Je kunt anderen controleren door goed tussen de haren te kijken, vooral achter de oren en in de nek. De hoofdluizen zijn ongeveer 3 millimeter groot en ze bewegen. Ook als je grijswitte puntjes ziet die aan de haren vastgeplakt zitten, heb je mogelijk hoofdluis. Dit zijn de eitjes van de hoofdluis.

Vertellen en behandelen
Als je hoofdluis hebt, is het belangrijk om dit grondig aan te pakken. Vertel thuis dat je hoofdluis hebt en zorg dat iedereen in je omgeving (ook thuis) gecontroleerd wordt. Vertel vriend(inn)en en dat je hoofdluis hebt. Je wilt liever de boodschap geven dat ze moeten controleren, dan dat je ze ook hoofdluis geeft. Hoofdluis kun je behandelen door twee weken lang elke dag de haren te kammen met een fijntandige kam. Dat gaat het beste in combinatie met crèmespoeling. De eitjes kun je met je nagels van de haren verwijderen. Mocht je een antihoofdluismiddel gebruiken, moet je nog steeds twee weken lang elke dag je haren kammen met een fijntandige kam.

Hoofdluis
Hoofdluizen zijn kleine parasieten die tussen de haren op het hoofd leven en daar overleven door bloed te zuigen. Vooral mensen met lang haar hebben vaker last van hoofdluis, waarschijnlijk omdat de hoofdluis dan makkelijker van het ene hoofd naar het andere kan overgaan. Luizen verspreiden zich overigens niet via jassen, kleding, petten of beddengoed.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Luizen checken, ook op de middelbare school!
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 30 okt 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!