De ICF en ICF-CY zijn internationaal gehanteerde codeersystemen die beschrijven hoe mensen omgaan met hun gezondheidstoestand

Eind december 2018 zijn de nieuwe versies gepubliceerd van de International Classification of Functioning, Disability and Health (ICF International Classification of Functioning, Disability and Health ) en de International Classification of Functioning, Disability and Health – Children & Youth version (ICF-CY International Classification of Functioning, Disability and Health – Children & Youth version ). Deze vervangen de eerdere uitgaves van de ICF (2002) en ICF-CY (2008) en bevatten alle correcties en updates die in de periode van 2002 tot en met 2017 van kracht zijn geworden.

De ICF en ICF-CY zijn internationaal gehanteerde codeersystemen die beschrijven hoe mensen omgaan met hun gezondheidstoestand. Iemands gezondheidstoestand is met behulp van de ICF te karakteriseren in lichaamsfuncties en anatomische eigenschappen (bijvoorbeeld spierspanning), activiteiten en participatie (bijvoorbeeld het bereiden van maaltijden). Ten opzichte van de ICF biedt de ICF-CY meer detail om de groei en ontwikkeling van kinderen en jongeren beter te kunnen beschrijven.

De ICF en ICF-CY worden onderhouden door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu vertaalt en beheert deze classificaties voor gebruik in Nederland. De ICF en ICF-CY worden in boekvorm uitgegeven door Bohn Stafleu van Loghum. De classificaties zijn ook online in te zien: ICF en ICF-CY

Zie ook
WHO Collaborating Centre for the Family of International Classifications (FIC) in the Netherlands 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Nieuwe versies van internationale classificaties ICF en ICF-CY gepubliceerd
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 07 jan 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!