De Gezondheidsraad geeft 18 december advies of het vaccinatieschema voor baby’s kan worden aangepast

Kinkhoest is een gevaarlijke ziekte voor pasgeboren baby’s die nog niet zijn ingeënt. Vanaf eind 2019 krijgen vrouwen tijdens de zwangerschap een kinkhoestprik aangeboden. Hierdoor zijn baby’s vanaf de geboorte tegen deze ziekte beschermd. De Gezondheidsraad geeft 18 december advies of het vaccinatieschema voor baby’s kan worden aangepast naar minder prikken en een latere start wanneer de moeder tijdens de zwangerschap al een kinkhoestprik heeft gehad. Dit rapport bevat achtergrondinformatie voor dit advies.

Kinkhoest is zeer besmettelijk en kan uitputtende hoestbuien veroorzaken. Hele jonge baby’s kunnen hierdoor zulke ernstige problemen krijgen dat ze in het ziekenhuis moeten worden opgenomen. Soms overlijdt een baby aan de ziekte. Baby’s worden tegen kinkhoest ingeënt vanaf de leeftijd van ongeveer 2 maanden. De eerste maanden zijn ze dus nog niet beschermd. Dat is juist de periode dat de ziekte het meest ernstig kan verlopen.

Antistoffen
Wanneer de moeder tijdens de zwangerschap tegen kinkhoest wordt gevaccineerd, maakt zij antistoffen tegen kinkhoest. Deze antistoffen worden via de navelstreng naar de ongeboren baby overgedragen. Zo is de baby in ieder geval de eerste 3 maanden tegen kinkhoest beschermd. De eerste prik voor de baby (nu bij 2 maanden) kan daardoor worden uitgesteld.

Vaccinatieschema
Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  heeft informatie over het huidige vaccinatieschema en een alternatief vaccinatieschema op een rijtje gezet. Het gaat niet alleen om kinkhoest, maar om alle vaccins die in het eerste levensjaar worden gegeven, zoals tetanus, difterie en polio. Bij het huidige schema worden baby’s 3 keer ingeënt, namelijk op de leeftijd van  ongeveer 2, 3 en 4 maanden. Bij het alternatieve schema worden baby’s 2 keer ingeënt: op de leeftijd van 3 en 5 maanden. Baby’s krijgen bij het alternatieve schema dus 1 prik minder en er wordt een maand later gestart waardoor het voor hen minder belastend is. Uit de beschikbare gegevens blijkt dat dit schema voldoende bescherming biedt tegen de ziektes waartegen in het eerste levensjaar wordt gevaccineerd.

Advies
Het advies van de Gezondheidsraad over het vaccinatieschema wordt verwacht op 18 december. De staatssecretaris van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport besluit vervolgens of hij het advies overneemt.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Vaccinatieschema baby opnieuw bekeken na invoering kinkhoestprik zwangere vrouwen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 17 dec 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!