Ruim de helft wijt burn-out(klachten) aan het werk

Alleen een individuele aanpak werkt niet

De burn-out van één zorgmedewerker raakt meer mensen in de organisatie dan alleen de betreffende medewerker zelf. Ook collega’s en leidinggevende ondervinden gevolgen. Dat blijkt uit het recent uitgevoerde ledenpanelonderzoek ‘Burn-out en werken in de zorg’. De resultaten wijzen op het belang van een integrale aanpak met aandacht voor het individu, het team én de leidinggevende.

De invloed op het team 
Ruim 730 deelnemers aan het ledenpanel van Stichting IZZ beantwoordden vragen over het wel of niet zélf ervaren van burn-out(klachten) en het (mede) ervaren van burn-out(klachten) van een collega, medewerker of leidinggevende. Ruim de helft van de deelnemers aan het ledenpanelonderzoek heeft in de directe werkomgeving een collega, medewerker of leidinggevende die een burn-out heeft (gehad). 

Teamleden en leidinggevenden ervaren:
-toename van de werkdruk door uitval van een collega / medewerker;
-toegenomen bewustwording van mogelijke burn-outsignalen/angst om zelf een burn-out te krijgen;
-onrust en verdeeldheid binnen het team;
-gevoelens van bezorgdheid en onzekerheid in de omgang met de collega met burn-out(klachten).

Belang van preventie en integrale aanpak
De resultaten van het kwalitatieve online onderzoek wijzen op het belang van preventie en een integrale aanpak bij burn-out(klachten): de persoon zelf, het team én de leidinggevende moeten in het hele proces aandacht krijgen om verdere uitval te voorkomen. Mensen met een burn-out gaan meestal een individueel behandeltraject in. Wanneer dat is afgerond, komen ze terug in dezelfde werkomgeving waar ze zijn uitgevallen, in een team waar de werkdruk en onrust ondertussen alleen maar zijn toegenomen. Alleen op individueel niveau dingen aanpassen werkt dus niet voldoende, ook het team en de leidinggevende hebben aandacht nodig.

Ruim de helft wijt burn-out(klachten) aan het werk
De oorsprong van een burn-out ligt volgens de IZZ leden meest in het werk. Ruim de helft van de deelnemers aan het onderzoek wijt burn-out aan het werk en/of aan een combinatie van werk en privé.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Karin van Norel / IZZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Burn-out zorgmedewerker heeft negatief effect op hele team
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 01 jun 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!