Kenmerkend voor de hersenziekte dementie is het steeds weer veranderende gedrag van de naaste met dementie.

De nieuwe gratis online training op dementie.nl helpt mantelzorgers om hiermee goed om te gaan. Op een praktische manier wordt ingegaan op verschillende soorten gedrag als onrust, achterdocht en agressie. Nadat deelnemers één van de zes video’s hebben gevolgd, ontvangen zij direct concrete tips, een opdracht en een geschreven samenvatting van de betreffende aflevering.

Het Trimbos-instituut heeft in samenwerking met Alzheimer Nederland deze training ontwikkeld.

Voor en door mantelzorgers

De online training - sinds vandaag beschikbaar op het dementie.nl, het platform voor mantelzorgers van Alzheimer Nederland - is samen met mantelzorgers, mensen met dementie en andere experts ontwikkeld. Sander de Kramer, onder andere bekend van het TV programma De Wandeling, presenteert de video’s. Experts Anne Margriet Pot, hoogleraar Ouderenpsychologie, en Maritza Allewijn, GZ-psycholoog, geven daarin tips en advies.

In Nederland zorgen meer dan 700.000 mensen voor iemand met dementie. De helft combineert dit met een baan en/of de zorg voor kinderen. Meer dan de helft van de mantelzorgers geeft aan zwaar belast of overbelast te zijn. Een veel voorkomende oorzaak hiervoor is het veranderende gedrag van hun naaste met dementie. Twee derde van alle mantelzorgers geeft aan behoefte te hebben aan ondersteuning bij het omgaan met deze gedragsveranderingen.

Soorten gedrag

De online training bestaat uit zes video’s met een opdracht. In elk van de video’s staat één type veranderend gedrag centraal, zoals bijvoorbeeld achterdocht, onrust en agressie. Het doel is om mantelzorgers meer inzicht te geven in waarom het gedrag verandert. Vervolgens worden handvatten gegeven hoe zij goed met dit gedrag om kunnen gaan. Van elke video is een samenvatting te downloaden via dementie.nl.

Wetenschappelijk onderzoek

In het voorjaar van 2017 zijn de manieren waarop de online training kan worden gebruikt en het effect daarvan onderzocht. De resultaten van dit wetenschappelijk onderzoek onder 81 mantelzorgers worden begin 2018 verwacht.

Dementie.nl

De online training is te volgen via dementie.nl. Dit is het online platform van Alzheimer Nederland speciaal voor ondersteuning van mantelzorgers van mensen met dementie. Op dementie.nl zijn ruim driehonderd artikelen, concrete tips en ervaringsverhalen te vinden. Mantelzorgers stellen hun vragen aan experts zoals onder meer een casemanager, psycholoog, huisarts en notaris. Tevens is het mogelijk om lotgenoten te ontmoeten via het forum en kan er een mantelzorgtest gedaan worden. Dementie.nl is een platform dat zich continue verder wordt ontwikkeld in nauwe samenspraak met mantelzorgers van naasten met dementie.

Samenwerking

De online training is speciaal voor dementie.nl ontwikkeld door het Trimbos-instituut in samenwerking met Alzheimer Nederland, Dankzij een subsidie van Fonds NutsOhra, Fonds Sluyterman van Loo en Stichting RCOAK is dit mogelijk gemaakt. Het wetenschappelijk onderzoek is mogelijk dankzij subsidie van ZonMw -Tussen weten en doen.

Bron: Trimbos-instituut


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 19 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!